Közélet

2016.01.05. 07:01

Téli álmot alszik a tó, kevés most a vendég

Aki csak a nyári arcát ismeri a Tisza-tónak, bizony alaposan meglepődik, ha ilyentájt vetődik a térségbe. Bár túlzás lenne azt állítani, hogy teljesen kiürült a tározó környéke, azért sokkal csendesebb, mint tavasztól őszig.

Szilvási Zsuzsa

A csúszdák, stégek a csökkentett vízszint miatt furcsa torzóként meredeznek a vízparton, a hattyúk háborítatlanul pihenhetnek a megmaradt vízfelületen. Csend és nyugalom veszi körbe a nyáron fürdőzők zsivajától hangos Tisza-tavat, aminek minden bizonnyal a horgászok és természetjárók örülnek legjobban. Mostanra gyakorlatilag csak ők maradtak a helybelieken kívül.
– Egészen más errefelé az élet ilyenkor télen – meséli T. István, aki tősgyökeres sarudi. – Nálunk nagyon sokan vannak, akik tavasztól őszig kinn élnek az üdülőterületen, saját házukban töltik ezt az időszakot. Külföldiek, fővárosiak, Sarudról elszármazottak egyaránt vannak köztük. Mostanra már csak „mutatóba” maradtak itt néhányan közülük, elcsendesedett a falu. A vízpart teljesen kihalt, kevesebben járnak az utcán, a boltokban kevesebb tej és kenyér fogy. Mi már megszoktuk, ilyenkor ugyanúgy élünk, mint más települések lakói.

Az abádszalóki strand is teljesen elnéptelenedett, a nyáron oly zsúfolt öbölből most még a víz is visszahúzódott, az árusítóbódékat, nyári sporteszközöket téliesítették.
– Mostanság bizony meglehetősen fázós, hideg napokat élünk, csak egy rövid időre jöttünk ki levegőzni – mondja Sas Júlia, aki kislányával sétálgat a néptelen utcán. – Rokonoknál töltjük itt a téli szünetet, de az év más időszakaiban is gyakran járunk a Tisza-tóhoz. Ilyentájt ugyan kevés lehetőséget kínál a környék, mégis szívesen jövünk, mert a táj csodálatos. Amikor elég vastagra hízik a jég, az öbölben több jégvitorlás is felbukkan, ezeket szívesen nézzük, no meg a gátoldalon is szoktunk szánkózni. Ehhez azonban megfelelő hó kellene...
A tiszaörvényi kikötők környékén decemberben is élénk az élet.
– Ez az időszak nálunk a különböző karbantartási munkákról szól, az időjáráshoz kevésbé kötött fejlesztéseket is ilyenkor végezzük el – tudjuk meg Szabics Imre kikötőtulajdonostól. – A hajók, csónakok többsége a „téli szálláson” várja a jobb időt, az úszó házaink is jórészt kiürültek. A horgászok viszont ilyenkor is kijárnak a vízhez, többen közülük igazán szerencsések voltak az elmúlt napokban, szép fogások születtek. Leginkább azonban a tiszta, hideg téli időt várjuk, amikor megfelelő vastagságú a jégtakaró. Évek óta nem tudtunk ugyanis igazi jégtúrát szervezni, pedig az igazán közkedvelt a turisták körében.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A tiszaörvényi Szabics-kikötőben a téli időszak elsősorban a karbantartási munkákról szól. Télen főként a horgászok keresik fel a térséget, a kirándulók számára ilyenkor kevésbé vonzó a tó FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

Az ökocentrum ilyenkor is kedvelt

– Régóta tervezzük már, hogy ellátogatunk Poroszlóra, most pedig valóban rászántuk magunkat az útra – mondja el Pintér Csaba, aki feleségével és iskolás korú gyermekeivel Miskolcról érkezett a Tisza-tavi ökocentrumba. – Ha körülnézünk a térségben, gyorsan kiderül, hogy más családi programot nemigen találunk mostanság errefelé. Ez a létesítmény viszont valóban egész napos programot kínál. A csakugyan hatalmas vizák mellett legjobban a vidrák látványetetése tetszett mindannyiunknak, igazán mókás, szórakoztató kis állatok.

Ezek is érdekelhetik