Közélet

2016.02.29. 15:49

Nem voltak suliban: sokan csatlakoztak a megyében is az országos akcióhoz

Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért elnevezéssel hétfőn országos akciót tartott a Nem leszek a suliban Facebook-csoport.

Munkatársainktól

Ehhez számos szülő csatlakozott, kifejezve szolidaritásukat a pedagógusok megmozdulásával, amiben tiltakoznak a kormány közoktatási reformja, a Klik és a központosítás ellen. Körképünkben több iskolát kérdeztünk meg, hogy hány diák nem jelent meg hétfőn az intézményben.– Igen, van olyan osztály, ahol nem jelent meg egyetlen tanuló sem a hétfői tanítási napon – felelte érdeklődésünkre Pogány Gyula. A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium igazgatója lapunknak elmondta, hogy a diákok húsz százaléka ment iskolába, azaz körülbelül 100 tanuló. Ahol volt diák, ott az órákat megtartották, ahol nem volt, ott természetszerűen elmaradt az óra is, a pedagógus bent dolgozott  a tanári szobában. Az igazgató megemlítette, hogy nem örülnek annak, hogy ilyenre sor került, hogy nincsenek gyermekek az intézményben, ugyanakkor köszöni a szülőknek, hogy ilyen módon is felelősséget vállalnak gyermekeink jövőjéért, hogy kifejezik szolidaritásukat a pedagógusokkal. Az intézmény egyébként korábban csatlakozott a Miskolci Herman Ottó nevelőtestülete azóta tízezreket megmozgató akciójához, az oktatás jelen helyzetéért aggódó nyílt leveléhez.

A szolnoki Szegő Gábor Általános Iskolában a gyermekek fele nem jelent meg tegnap. Gulyás Károly igazgató-helyettes elmondta, hogy közülük egyébként sok az influenzás beteg, azért nem ment iskolába. Úgy kétszázan maradtak otthon, illetve ennyien mentek csak hétfőn – mondta Gulyás Károly igazgatóhelyettes. Olyan osztály nem volt, ahol ne lett volna tanuló.

Hicsó György főigazgatótól megtudtuk, a reggeli adatok szerint a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum hat tagintézményében 600 gyermek nem ment el a 3500-ból, ami 18 százalékos arányt jelent. Közülük sokan egyébként amúgy is betegek, így otthon maradtak volna amúgy is.

Jászberényben a Lehel Vezér Gimnáziumban sok diák maradt otthon a hét első napján. Antics István igazgató elmondta, hogy osztályonként változó mértékben, intézményi szinten látható nagyságrendben csatlakoztak az országos kezdeményezéshez a fiatalok, illetve szüleik. Hasonló volt a helyzet a Jászberényi Katolikus Általános Iskola és Középiskola, Liska József Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium Tagintézményében is. Szabó László igazgató elmondta, hogy diákjaik közül hétfőn sokan csatlakoztak az akcióhoz és távol maradtak az iskolától.

A szolnoki Varga Katalin Gimnáziumban az osztályfőnökök jelzése alapján az 596 diákból 167-en hiányoztak hétfőn – bár ez a számadatba a betegség, síelés és egyéb okból távollévők is beletartoznak. – Előzetesen nem jelezték a szülők a hiányzást, de a házirendben az is szerepel, hogy indokolt esetben utólag is elfogadható igazolás, és úgy döntöttünk, a hétfői akciót indokolt esetnek vesszük – nyilatkozta Molnár László igazgató, akitől azt is megtudtuk, a végzős, érettségihez közeli osztályokban csekély volt a hiányzás, a 10 évfolyamon a c. és d. osztályokban maradtak legtöbben távolt az tanóráktól.

Újszászon a SzMSzC Rózsa Imre Középiskolája és Kollégiuma diákjainak 75-80 százaléka nem jelent meg hétfőn az iskolában. A 9. évfolyamtól a 14-ig minden osztályból sokan hiányoztak az órákról. Volt, aki előre jelezte, volt, aki nem, így csak holnap, az igazolások alapján derül ki, hogy pontosan hány gyerek az, aki az akció miatt nem ment hétfőn iskolába. Szabó László igazgatóhelyettes elárulta, maga is támogatja a kezdeményezést, az ő gyerekei sem mentek 29-én iskolába.

– Egyelten intézménytől sem kérünk adatokat arra vonatkozóan, hogy hány diák jelent meg hétfőn az iskolában – hangsúlyozta kérdésünkre válaszolva Szutorisz-Szügyi Csongor, a KLIK szolnoki tankerületének igazgatója. – Így aztán nincs is rálátásunk, hogy milyen arányban csatlakoztak ehhez a megmozduláshoz a szülők és a gyerekek. A mostani influenzás időszakban egyébként is nagyon sok a hiányzó, nem lenne könnyű eldönteni tehát, ki miért nem volt iskolában hétfőn.

Apa, még óra van!

– Még hétvégén megbeszéltük a gyerekekkel, hogy nem diák-, hanem szülősztrájk a mostani, azaz annak ellenére, hogy nem mennek iskolába, otthon ugyanúgy, órarend szerint tanulnak, mint bármelyik hétfőn– mondja egy apa.– Késő délelőtt a fiamat felhívtam, hogy megtudjam, minden rendben van-e. Fölvette a telefont, majd belesuttogta, hogy „később hívj vissza, még óra van!”

Egy, a kezdeményezéshez csatlakozott, ám neve elhallgatását kérő anyuka azonban biztos benne, hogy lesznek retorziók a hétfői akció miatt. Véleménye szerint a KLIK a szülői igazolással otthon maradt gyerekeken veri el a port. Ahogy fogalmazott: a Birodalom visszavág...

Egy, a kezdeményezéshez csatlakozott, ám neve elhallgatását kérő anyuka azonban biztos benne, hogy lesznek retorziók a hétfői akció miatt. Véleménye szerint a KLIK a szülői igazolással otthon maradt gyerekeken veri el a port. Ahogy fogalmazott: a Birodalom visszavág... -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!