Közélet

2016.06.24. 10:11

Drónok harca

Tíz évvel ezelőtt az átlagember jószerével azt sem tudta, hogy a drónokat eszik vagy isszák. A méhecskéről elnevezett szerkentyű (nyilván a duruzsoló hangja miatt kapta a nevet) igen népszerű mostanában.

Fekete Sándor

Több ezer távirányítható szerkezet röpköd belőle Magyarországon. Ezek használata viszont nincs kellően szabályozva. A Drónpilóták Országos Egyesületének (merthogy ilyen is van!) elnöke szerint a sok ezer szerkezetből csupán néhány száz az, amelyet „jogosítvánnyal” rendelkező profik irányítanak. Ők a légügyi hatóság engedélyével röpködnek, tudják, nem emelkedhetnek 150 méter fölé, többnyire ők készítenek különféle felvételt üzleti és egyéb célra. De! Az elmúlt két évben mindössze kétszáz engedélykérelem érkezett, miközben már olyan gyakran látni a levegőben drónokat, mint vitorlázót vagy helikoptert.
A komolyabb sportesemények, fesztiválok elengedhetetlen kelléke manapság a drónnal készített felvétel. Már pedig egy 2 kilót nyomó masina is elég komoly balesetet tudna okozni, ha ötven méterről lezuhanna a tömegbe pörgő rotorokkal. Az egyesület elnöke szerint nagyon kevesen kötnek biztosítást a drónozásra, pedig az esetleg bekövetkező balesetekért büntetőjogi felelősség terheli a röptetőt.
Hogy jogilag nincs rendezve pontosan a helyzet, az is bizonyítja, hogy az elmúlt egy–két hónapban vita volt belőle, a sajtóorgánumok beröpülhetnek-e felvételt készíteni magánterületek fölé, amit aztán nyilvánosságra hoznak. Nem csak idehaza, az Unión belül is folyamatosan csiszolgatják a szabályokat. Mondhatni, feltérképezik a területet. Természetesen: drón segítségével…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!