Közélet

2016.06.24. 12:47

Még az idén épülhet a gyár

Nagyszabású fejlesztések zajlanak jelenleg is a megyeszékhelyen, s némelyik beruházás jelenleg már olyan állapotban van, hogy az érintett létesítmény hamarosan meg is kezdheti a működését.

Mészáros Géza

Fotós: Getty Images/iStockphoto

Fotós: Getty Images/iStockphoto

A citromsavgyár megépítéséről 2011 májusában állapodott meg Ven Csia-pao kínai és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A húszmilliárd forintos beruházás megvalósításához még ugyanabban az évben vegyes tulajdonú vállalatot hoztak létre. A húszmillió forint jegyzett tőkével rendelkező cég BBCA Szolnok Biokémiai Zrt. néven fut, székhelye pedig a megyeszékhelyen van. Az egyik tulajdonos a Szolnoki Ipari Park Kft., míg a másik a China BBCA Group Corporation lett. Andrási Imre, a Szolnoki Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy a citromsavgyár kínai építtetői újabb egy hónapos magyarországi tárgyalássorozatot zártak le az elmúlt héten.

Információi szerint jövetelük célját vélhetően elérték, és megszülettek az alapdokumentumok az MFB Invest mint társtulajdonos belépéséhez. A tervek szerint ez év végén indul a beruházás megvalósítása – nyilatkozott lapunknak Andrási Imre. Arra a kérdésre, hogy a Tiszapüspökiben épülő, elsősorban kukoricára „szakosodó” gabonafeldolgozó konkurenciája-e az alapanyag tekintetében ugyancsak tengeriben „utazó” citromsavgyárnak, a Szolnoki Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója jelezte: „A „szomszédban” épülő gyár nem konkurencia, kukorica lesz elég és a termékpaletta sem azonos. Talán a munkaerő biztosítása okoz majd többletfeladatokat, de lesz idő a képzésekre, szervezésre” – tette hozzá.

Hamarosan megnyílhatnak

Két jelentős turisztikai látványosságnak ígérkező projekt elindítása is várható a közeljövőben a városban. Az egykori Indóház területén megépült RepTárat a jelenlegi elképzelések szerint a szeptember 1-i Szolnok Város Napján nyitják meg a nagyközönség előtt. A másik látványosság, a Sörárium kapcsán Csatári István, a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, a létesítmény berendezve várja a látogatóit, a közeljövőben tervezett nyitása a működési engedély kiadása után valószínűsíthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!