Közélet

2016.06.05. 12:52

Nyáron fokozottan jelentkeznek a panaszok

A nyári időszakban különösen szembetűnővé válnak a visszerek. A főként nőket érintő probléma nem csak esztétikai szempontokból okoz gondokat, de más súlyos betegségek forrása is lehet.

Szilvási Zsuzsa

Fotós: Ingram Publishing

Fotós: Ingram Publishing

Ez az egyik leggyakoribb népbetegség, ami ma Magyarországon nagyon sok esetben kezeletlen marad. Becslések szerint a lakosság 30-35 százalékának vannak vénás betegségre utaló panaszai, így lábfájdalom, nehézlábérzés, lábfeszülés, lábikragörcs – akár látható elváltozások nélkül. Ugyanakkor a látható tüneteket – visszértágulat, bokaödéma, bőrtünet – mutató betegek száma ennél is nagyobb méreteket ölt – hívta fel a figyelmet a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság.
– A nyári melegben kitáguló visszerekben lelassuló vérkeringés a kínzó visszeres panaszok fokozódásához vezet – emelte ki dr. Morvai János, a szolnoki Hetényi kórház érsebészeti osztályának vezető főorvosa. – A lábak fájdalmas, feszítő érzése, elnehezülése, a lábdagadás a legtöbb esetben már korán jelzik a problémát, így ha időben fordulnak orvoshoz a páciensek, a kivizsgálást követően megtaláljuk a legjobb megoldást a kezelésre. A krónikus vénás betegség megelőzését a rizikófaktorok kiiktatásával kell kezdeni. Sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért életmódváltással, kiegyensúlyozott étrenddel és kellő napi folyadékbevitellel, a túlsúly csökkentésével, lábtorna-gyakorlatokkal, a lábszár izomzatát jól átmozgató mozgásformákkal. A nyári időszakban az úszás, a váltózuhany mindenképpen jót tesz a visszeres panaszoknak küzdőknek, a forró fürdő, illetve a szauna ellenben nem ajánlott ilyenkor. Adott esetben érdemes a legvékonyabb kompressziós harisnyát is viselni, amely sokat segít.

A tartós ülő- vagy állómunka, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások, a túlsúly, a hormonális változások, a családban előfordult vénás megbetegedések mind-mind kockázati tényezői lehetnek a betegség kialakulásának. A szakorvos szerint fontos, hogy a páciensek már az első tünetek jelentkezésekor forduljanak orvoshoz. Minél korábban felismerik a lábpanaszok kiváltó okait, annál korábban lehet megkezdeni a hatékony kezelést a korai szakaszban vénaerősítő gyógyszerek segítségével. Így pedig a tünetek csökkentésén túl a betegség előrehaladását és a súlyos szövődmények kialakulását is késleltetni lehet, vagy akár megakadályozni. Ugyanakkor erre a betegségre is érvényes, hogy a nem kellő körültekintéssel, szakember javaslata nélkül megkezdett terápia esetén nemcsak a várt vénaerősítő hatás marad el, hanem nem várt mellékhatások is felléphetnek.

Harminc százalék érintett

A „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010–2020” rendezvénysorozatban 2013–15-ben megkérdezett közel 47 ezer érdeklődő közül a hölgyek 30 százalékánál találtak magas vénás rizikót. Ugyanakkor egy korábbi hazai visszérbetegségre vonatkozó felmérés szerint csak minden ötödik érintett fordul vénás betegség miatt orvoshoz. Elsősorban ez a magyarázata annak, hogy a krónikus vénás betegség, mint leggyakoribb népbetegség, ma Magyarországon nagyon sok esetben kezeletlen marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!