Közélet

2016.07.28. 07:18

A Máltai Szeretetszolgálat legfőbb célja a felzárkóztatás

A két településen szeptember 1-jétől a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszi át az általános iskolák működtetését.

Fekete S.

A Magyar Közlöny elmúlt heti számában jelent meg a kormányhatározat, amely ezt kimondja. De sokkal többről van szó: a halmozottan hátrányos helyzetű két település felzárkóztatásáról.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat „Tiszabő és Tiszabura települések helyzetének rendezéséről” szól. A kormány 200 millió forintot szán arra, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat irányításával történjenek meg a Biztos Kezdet Gyermekház, Tanoda létesítéséhez szükséges előkészületek, és egyetért azzal, hogy az óvodákban, az iskolákban az oktatási-nevelési feladatok ellátása a Szeretetszolgálat irányításával működjön.

Továbbá elvárják a lakhatási feltételek, a szociális körülmények javítását a két településen. További 30 milliót adnak a „jelenlét típusú” egészségügyi program folytatására. A következő tétel, amit a kormányhatározat biztosít 383 millió forint. Ezt egyrészt ingatlanvásárlásra kapják a máltaisok, hogy piacot alakítsanak ki a falvakban, másrészt az iskolák, az óvoda tárgyi feltételeinek megteremtésére, arra, hogy tartósan megfeleljenek a színvonalas oktató-nevelő munka elvárásainak.

Ebből az összegből kell megoldaniuk a „közösségi kríziskezelést” is. A cél a két település társadalmi felzárkóztatása, a problémák hosszú távú megoldása, amelyre komplex megoldási tervet készítenek az illetékes minisztériumok.
Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója a fentiekkel kapcsolatos kérdéseinkre azt közölte portálunkkal, hogy a kormány határozata július 21-i dátummal jelent meg, ekkortól kezelhetik tényként, hogy a kormány felkérte a szeretetszolgálatot a két településen szociális programok indítására, az oktatási intézmények működtetésére.

A határozat szövegében a következő hetek feladataiként nevesítik a komplex intézkedési terv részletes kidolgozását, és felelősként több minisztert is megjelölnek. Jelenleg a munkájuk előkészítése zajlik, konkrét feladataikról ezt követően kell a kormányzat illetékeseivel egyeztetniük, mutatott rá a kommunikációs igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!