Közélet

2016.11.13. 18:37

Ételt, ruhát osztanak

Egy férfi egész zsáknyi meleg ruhával, cipővel indul hazafelé, miközben egy asszony babakocsit nézeget. Éppen jó lesz az unokámnak! – derül fel az arca.

Szilvási Zsuzsa

A Berettyó-Körös Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálatánál mindig nagy a forgalom, egymásnak adják a kilincset az ügyfelek. Az ügyek intézése mellett óriási segítséget jelent a rászorulónak az a sok adomány, amelyek az intézmény koordinálásával jutnak el új gazdájukhoz. Túrkeve nem véletlenül büszkélkedik a Humanitárius Település címmel. Lakói kivételes szociális érzékenységről tesznek tanúbizonyságot azzal, hogy folyamatosan segítik a nehéz sorsú családokat minden olyasmivel, ami számukra nélkülözhető.

– Bizony rendszeresen jövünk, hogy ruhát, cipőt keressünk – mondja az egyik fiatalasszony, miközben gyermekruhát válogat. – Enélkül nem is tudom, miben járnának óvodába, iskolába a gyerekeim, hiszen nincs pénzünk rá, hogy a drága kabátokat, cipőket megvegyük, amit aztán villámgyorsan elnyűnek, kinőnek a gyerekek. Szerencsére mindig találok néhány megfelelő darabot, amit szívesen fogadnak a fiaim.
– Idén is célul tűztük ki a helyi igényeknek megfelelő szolgáltatások kialakítását – mondta el kérdésünkre válaszolva Kádár Anikó intézményvezető.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Oláh Józsefné az unokája számára vitt egy babakocsit. A választásban Vidáné Szentmihályi Rita családsegítő közreműködött FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

– Ennek köszönhetően az ügyfélforgalom a tavalyi évhez képest jelentősen növekedett. Az intézményünk alapfeladatából adódóan rendszeresen kapcsolatba kerül olyan ellátottakkal, akik valamilyen oknál fogva segítségre szorulnak például azért, mert a jövedelmi helyzetük vagy időszakos válsághelyzetük miatt a mindennapi étkezésük nem biztosított. Az élelmiszerosztással, amely idén a Magyar Élelmiszerbank felajánlásával valósulhatott meg, hozzájárulhattunk, ha időszakosan is, hogy nehéz körülményeiken segítsünk. A korábbi évek tapasztalata alapján nagy segítséget jelentett az adományban részesülő családoknak a tartós élelmiszer. Ráadásul az élelmiszeradományban nem csak Túrkeve részesült, hanem az intézményünk tudott osztani ételt Mesterszálláson, Mezőhéken, Kétpón és Mezőtúron is, összesen 870 fő részére. Reméljük, hogy a karácsonyi időszakban lehetőségünk lesz még további élelmiszeradomány osztására. Az intézményhez rendszeresen érkeznek ruhaadományok is, ezek mindig hamar gazdára is találnak, s valóban odajut, ahol szükség van rá. Bízom benne, hogy a téli idő beálltával sem lesz olyan rászoruló család, akiknek ellátásáról ne tudnánk gondoskodni.

Még házat is felajánlottak

Előfordult már olyan eset is, amikor egy jó szándékú helybeli a saját lakatlan házát ajánlotta fel egy nehéz sorsú család számára. Sokszor háztartási gépekre – mosógépre, hűtőszekrényre – lenne szükség, de bútorokat, kályhát, használati eszközöket, konyhafelszerelést, játékokat is szívesen fogad a családsegítő szolgálat annak érdekében, hogy segíteni tudjon. Ruhafélékre ugyancsak folyamatosan szükség van, de tüzelőt, élelmiszert is idődől időre kapnak a segítő szándékú túrkeveiektől.

Címkék#Túrkeve
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!