Közélet

2016.11.11. 14:24

Fazekas Sándor: folyamatban van a nagykunsági szilva- és a birspálinka eredetvédelme

Folyamatban van a nagykunsági szilva- és a birspálinka eredetvédelme - jelentette be a földművelésügyi miniszter pénteken Tiszaföldváron, az agrártárca által rendezett III. Pálinkakóstoló Nap ünnepélyes megnyitóján.

MTI

Fazekas Sándor a Szicsek Pálinkafőzdében tartott rendezvényen hangsúlyozta: a pálinka "nemzeti ital", a világ 76 országába jut el. Hozzátette: Tiszaföldvár igazi gyümölcs-és szőlőtermő település  és a Szicsek Pálinkafőzde azon helyek egyike, ahonnan a magyar pálinka megújítása mintegy húsz évvel ezelőtt elindult.    

Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: Magyarországon egyes földrajzi területek kiemelkedően alkalmasak bizonyos gyümölcsfajták termesztésére, és ezeken a tájakon évszázadok óta kiváló minőségű pálinkát is főznek. A minisztérium arra törekszik, hogy minél teljesebbé tegye Magyarország pálinkatérképét, felkarolja az adott régióra jellemző pálinkákat.

Hozzátette: a szeptember végén hazai oltalomban részesült nagykunsági szilva-illetve birspálinka - amelyek  európai uniós eredetvédelme megindult- után, a vasi vadkörtepálinkát tervezik hazai oltalom alá vonni.     Megjegyezte: idén az első fél évben 1,8 millió liter 50 fokos pálinkának megfelelő párlat készült Magyarországon.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] FOTÓ: Csabai István
[/caption]

Szicsek János kérdésre elmondta: az 50 alkalmazottat foglalkoztató családi vállalkozás idei nettó árbevétele csaknem 600 millió forint volt. Hozzátette: 11 országba exportálnak pálinkát, a prémiumkategóriás termékek körében a magyar export mintegy ötven százaléka a Szicsek-főzdéből származik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!