Közélet

2016.11.22. 14:10

Izland tanítási módszereivel ismerkedtek

A Bercsényi Miklós Általános Iskolai Tagintézménye pedagógusainak pályázati támogatás segítségével nyílt lehetősége arra, hogy Európa különböző országaiban az általános iskolákban megvalósított oktatási módszerekről szerezzenek tapasztalatokat.

Banka Cs.

Fotós: Boyloso

Az iskola pedagógusa, az utakat szervező Kiss Attila tájékoztatott arról, hogy ezekben a hetekben négy alkalommal látogathatnak munkatársaikkal az európai városokba. Nemrégiben egy izlandi iskola meglátogatásával kezdődött a sorozat. Reykjavík egyik általános iskolája, a Grandaskóli oktatási módszerein keresztül szereztek közvetlen tapasztalatokat az izlandi iskolai rendszerről.

A kiutazás alkalmával – különböző tantárgyakra lebontva – főként a pedagógiai módszerek sokszínűségét figyelték meg. A jászberényi tanárok jártak természetórán, nyelvórán, rajzórán és testnevelési órákon, úszásoktatáson, illetve táncórán is. A leginkább szembetűnő az volt, hogy a magyar oktatási rendszerrel szemben Izlandon jóval játékosabb, kötetlenebb formában zajlik az oktató nevelő munka. A gyermekek legtöbbször körben ülnek a tanteremben, beszélgetés zajlik, így juthatnak újabb és újabb ismeretekhez. A testnevelési órákon is főként játékokon keresztül sajátítják el a technikai elemeket.

Az iskolavezetéssel tartott beszélgetések alkalmával a tanárok az izlandi és a magyar oktatási rendszer hasonlóságairól, különbségeiről, a jó gyakorlatok beépítésének lehetőségéről is szót ejtettek. A jászberényi pedagógusok tapasztalataikat összefoglalva, a megvalósítható módszereket rendszerbe szedve javaslatokkal is éltek az oktatásvezetők felé.
Természetesen volt alkalom arra is, hogy a kinn tartózkodás ideje alatt Izland nevezetességeit, természeti látványosságait megtekintsék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!