Közélet

2016.11.12. 08:30

Páratlan kincsre leltek: felkerült a korona a gyűjteményre

Felkerült a korona Draskovits Dénes eddig is párját ritkító gyűjteményére. Olyan különleges kerámiákkal bővült ugyanis a napokban, amelyeknek létezéséről sem tudtak eddig a szakemberek.

Szilvási Zsuzsa

Felbecsülhetetlen értékű az a Badár-kerámiákból álló gyűjtemény, amely dr. Draskovits Dénes, Mezőtúr korábbi polgármestere tulajdonában van. Az egykori városvezető közel egy éve ajánlotta fel hasznosításra településének ezt a kincset, amely azóta állandóan látogatható kiállításként kapott helyet. Draskovits Dénes közben tovább gyarapítja a kollekciót, az elmúlt hónapok során hetvenöt darabbal bővült a gyűjtemény. Ezek között is jócskán akadt különleges ritkaság, egyik sem fogható azonban azokhoz, amely most foglalták el méltó helyüket a tárlókban.

– A Badár Balázs előtti leghíresebb mezőtúri alkotó, K. Nagy Gábor műve az az 1875-ös Deák-fejes butella, amelyet egy véletlen folytán sikerült megszereznem – tudjuk meg a gyűjtőtől.
– Köztudomású, hogy a kiegyezés utáni években Deák Ferenc rendkívül népszerű volt, így készültek Miska-­kancsók az ő képmásával, butelláról viszont nagyon kevésről tudunk. Ekkora méretben és ilyen tökéletes állapotban pedig talán nem is maradt meg másik. Tudomásom szerint egy jóval kisebb darab közel hatszázezer forintért cserélt gazdát az egyik leghíresebb galériában, így ennek az értékét igen nehéz reálisan felbecsülni. Nyilván ez számít a kiállítás legértékesebb darabjának, ahogy Pusztai Zsolt, a Túri Fazekasmúzeum igazgatója fogalmazott, ezzel felkerült a korona a gyűjteményemre.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Olyan különleges kerámiákkal bővült a gyűjtemény a napokban, amelyeknek létezéséről sem tudtak eddig a szakemberek. FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

Olykor azonban hiába is keresgélünk országszerte a különleges ritkaságok után, egyszer csak kiderül, hogy végig ott volt a szemünk előtt.
– Régóta tudomásunk volt róla, hogy Badár Balázs lánya, a fiatalon elhunyt Badár Eszter segített apjának a fazekasmunkákban, nem könnyű azonban azonosítani a munkáit, hiszen minden darab Badár Balázs pecsétjével szerepel – meséli Pusztai Zsolt múzeumigazgató.
– Nemrégiben viszont a fazekasmúzeum raktárában fekvő anyagok rendezgetése közben olyan terveket találtunk, amelyeket bizonyíthatóan ő készített 1909-ben. Ezek messze túlmutatnak korukon, sokkal inkább iparművészeti jellegűek, abban az időszakban rendkívül modernnek számítottak.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Felbecsülhetetlen értékű az a Badár-kerámiákból álló gyűjtemény, amely dr. Draskovits Dénes tulajdonában van. FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

– Amikor megláttam a terveket, eszembe jutott, hogy ugyanezekkel a mintákkal láttam aukciós tárgyakat az interneten – teszi hozzá Draskovits Dénes.
– Azonnal lecsaptam rájuk, így most már két olyan kerámiával is büszkélkedhetünk, amelyek bizonyítottan Badár Eszter művei.

Négy évtizede gyűjti az alkotásokat

Draskovits Dénes több mint négy évtizede „vadászik” a Badár-alkotásokra. Az indíttatást egy véletlen baleset adta.

– Annak idején még anyósomtól kaptunk egy Badár-­féle koronás vázát az esküvőnkre. Őszintén szólva akkoriban fogalmam sem volt róla, milyen értékes. Egy óvatlan mozdulattal felrúgtam és a nászajándékunk ezernyi apró darabra tört. Hát én azóta vezeklek… Először még úgy gondoltam, könnyedén pótolni fogom, keresek egy másikat. Az évtizedek során össze is szedtem tizenhárom másik koronás vázát, ám egyik sem hasonlít arra az elsőre. Időközben viszont szenvedélyes gyűjtővé váltam. Feleségemmel együtt rendszeresen jártuk az aukciókat, bolhapiacokat, elhagyatott régi padlásokat, hátha újabb kincsre bukkanunk. Számos olyan darabja van a gyűjteménynek, amelyikből egyszerűen nem létezik másik, s még a muzeulógusok is elámulva nézik.

– Annak idején még anyósomtól kaptunk egy Badár-­féle koronás vázát az esküvőnkre. Őszintén szólva akkoriban fogalmam sem volt róla, milyen értékes. Egy óvatlan mozdulattal felrúgtam és a nászajándékunk ezernyi apró darabra tört. Hát én azóta vezeklek… Először még úgy gondoltam, könnyedén pótolni fogom, keresek egy másikat. Az évtizedek során össze is szedtem tizenhárom másik koronás vázát, ám egyik sem hasonlít arra az elsőre. Időközben viszont szenvedélyes gyűjtővé váltam. Feleségemmel együtt rendszeresen jártuk az aukciókat, bolhapiacokat, elhagyatott régi padlásokat, hátha újabb kincsre bukkanunk. Számos olyan darabja van a gyűjteménynek, amelyikből egyszerűen nem létezik másik, s még a muzeulógusok is elámulva nézik. Felbecsülhetetlen értékű az a Badár-kerámiákból álló gyűjtemény, amely dr. Draskovits Dénes tulajdonában van. FOTÓ: Mészáros János Olyan különleges kerámiákkal bővült a gyűjtemény a napokban, amelyeknek létezéséről sem tudtak eddig a szakemberek. FOTÓ: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!