Közélet

2016.11.27. 19:00

Van esélyünk a stroke ellen?!

A Szívügyünk Szolnok Alapítvány 12. alkalommal szervezte meg a Szolnoki Hypertonia Napot a közelmúltban. A konferencia jelmondatául a „Korai kezelés, jobb prognózis” alcímet választották a szervezők, hangsúlyozva, hogy a hipertónia kezelésének kulcsa a korai felismerés.

Szilvási Zs.

– A minél korábbi felismerés lehetősége alapvetően a háziorvosi ellátáson múlik, ezért elsősorban a háziorvosok érdeklődését szerettük volna felkelteni – emeli ki dr. Herczeg Béla, a Hetényi Géza Kórház kardiológiai centrumának vezető főorvosa, az alapítvány kuratóriumi titkára. – Most azonban az írott szó jelentőségében feltétlenül bízva, sokkal inkább a betegek szempontjából szeretném megvilágítani a konferenciánk mondanivalóját. Egyik fő témánk a stroke (szélütés) prevenció volt. A stroke jelentőségét alapvetően az adja, hogy a szívbetegség és a rák után a szélütés (stroke) a harmadik leggyakrabban halállal végződő betegség. A szélütés nemcsak az időseket, hanem egyre több fiatalt is érint. A betegek egyharmada teljesen felépül, egyharmada többé-kevésbé egész életében másokra lesz utalva, míg egyharmadukat egy éven belül elveszítjük. Mi köze van a stroke-hoz a hipertóniának!? – kérdezhetnénk. Nagyon is sok! A stroke kialakulásának kockázatát leginkább a magas vérnyomás növeli, de a cukorbetegség, a túlsúly, a dohányzás, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód is jelentősen fokozza a kockázatot. Érdekes összefüggés van a stroke-kockázat, a magas vérnyomás és a magas vérnyomások szövődményeként kialakuló ritmuszavar, a pitvarremegés vagy -lebegés (fibrilláció) között. A ritmuszavar és hipertónia együttes előfordulása a stroke kockázatát ötszörösére emeli.

Mit is kell tudni egy betegnek erről a ritmuszavarról? A pitvarfibrilláció a leggyakoribb tartós szívritmuszavar, minden negyedik középkorú felnőttet érint, és az életkor előrehaladtával előfordulása fokozatosan nő. Hazánkban begközelítőleg 130–150 ezer embert érint, azonban ennek kétszerese is lehet a nem diagnosztizáltak száma. Ennek oka, hogy a pitvarfibrilláció nem feltétlenül okoz látványos tüneteket, és így nehezen felismerhető. A pitvarfibrilláció fő veszélye, az hogy a szív üregeiben, elsősorban a bal pitvarban vérrögösödés kialakulásához vezethet. Ezért a tünetmentesség ellenére, akár életet veszélyeztető szövődményt, súlyos féloldali bénulást, stroke-t eredményezhet.

Hogy lehet ezt megakadályozni, illetőleg megelőzni? Véralvadásgátló kezelést kell mielőbb bevezetni. Ám az aszpirin erre nem megoldás! Az elmúlt időszak ennek az összetett problémának a megoldásában, gyógyszeres kezelésében jelentős előrelépést hozott. Olyan új, direkten ható, egyszerűen szedhető, kényelmes és mindenekelőtt biztonságos véralvadásgátló gyógyszerek jelentek meg a piacon, melyek forradalmi változást hoztak a kezelésben. Mikor kell, hogy pitvarfibrilláció veszélyére gondoljon valaki? Először is, ha valakinek magas a vérnyomása, cukorbeteg, ha szívelégtelenségben szenved, ha már átesett stroke-on és elmúlt 70 éves akkor fokozottan veszélyeztetett ebből a szempontból. Tapintsa meg és hosszasan figyelje pulzusát, figyelje meg vérnyomásmérője kijelzőjét. Ha ütemtelenséget tapasztal, akkor ez lehet jele a pitvarfibrillációnak. Forduljon panaszával mielőbb családorvosához, kérjen EKG-vizsgálatot!

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Érdekes összefüggés van a stroke-kockázat és a magas vérnyomás között – hangsúlyozza dr. Herczeg Béla kardiológus főorvos FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

Konferenciánknak volt azonban egy másik nagyon fontos témája, amit betegeinknek most itt szeretnék átadni. Ez pedig a koleszterin csökkentés fontossága. A sztatinok használatáról van szó elsősorban. A hypertonián kívül, mai tudásunk alapján az érbetegségek kialakulásának legfontosabb kóroki tényezője a magas koleszterin szint. Ennek gyógyszeres úton, elsősorban sztatinok útján történő csökkentése alapkövetelmény. Cáfolhatatlan tudományos bizonyítékok garmadája, támasztják ezt alá, amit senki nem söpörhet félre! Ennek hangsúlyozása mostanság azért vált különösen fontossá, mert a legkülönbözőbb hírcsatornák, on-line felületek   ennek az ellenkezőjét terjesztik. Élő előadások formájában – Szolnokon is volt ilyen – orvosok, régebben nagyhírű orvos professzorok részéről olyan tévtan áradat zúdul a jóhiszemű, laikus, elsősorban szépkorú tömegek nyakába, ami ellen nekünk, gyakorló orvosoknak fel kell emelnünk szavunkat.

Kialakult érbetegség esetén, de anélkül is a „minél alacsonyabb koleszterin, annál jobb” alapelv betartása továbbra is a gyógyítás alapja. Ezt támasztotta alá az európai szakmai társaságok közösen megfogalmazott ajánlása a magyar ajánlás és a néhány napja befejeződött amerikai kardiológiai kongresszus állásfoglalása is. Arra biztatom tehát betegeinket, hogy bátran és kitartóan szedjék a családorvosuk vagy a szakorvos által felírt sztatint, mert a kialakult betegség ellenére javulni fog életminőségük és életkilátásuk – hangsúlyozza a kardiológus főorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!