Közélet

2017.03.08. 07:00

Nem kell sokat utazni a természeti csodákért

A jászteleki Borsányi Attila közel másfél évtizede készíti látványos felvételeit, „vadászterülete” pedig szinte kizárólag a Jászság.

Banka Csaba

Természetesen mindig is szerette a természetet, gyerekkorában rengeteget túrázott, ezt az időtöltést pedig családjával is folytatta az amatőr természetfotós, Borsányi Attila.
– A nyugalmat, kikapcsolódást jelenti a természetjárás, szeretem megfigyelni a vadon élő állatokat, de leginkább a madarak kecsességét, szépségét, gyorsaságát és a repülés adta szabadságot csodálom – mondta. – Eleinte csak úgy mellékesen vittem magammal a fényképezőgépet, ha Pusztamizsén, a Zagyva-holtág partjára kiültem horgászni. Egy idő után pedig a horgászbotot már nem is, csak a fényképezőgépet vittem magammal.

Nem árt, ha egy fotósnak szerencséje is van

– Egy természetjárás alkalmával, Heves környékén, egy bányató partján rátaláltam egy fotós madárlesre – emlékezett vissza a kezdetekre.
– Bebújtam, kezemben egy egyszerű fényképezőgéppel, elhelyezkedtem, és ahogy a keresőbe néztem, három méterre előttem szállt le a gyurgyalag egy szitakötővel a csőrében. Akkor döbbentem rá, hogy milyen látványos képek készülhetnek, ha valaki jól kiválasztja és előkészíti a fotózás helyszínét. Később kiderült, hogy épp Jakab Tibor – aki többször volt az év természetfotósa – egyik madárlesét találtam meg. Felvettem vele a kapcsolatot, és amellett, hogy jó ismeretség alakult ki közöttünk, sokat tanultam tőle – tette hozzá.

Az év minden időszakának megvannak a szépségei, de Borsányi Attila számára talán a legkedvesebb az április és a május.
– Ilyenkor az erdőben járva az embert elkápráztatja a természet – jegyzi meg.
– A virágok illata, az újjászülető növények, a zöldülő fák, a levélbontás, de ilyenkor lehet látni a násztáncukat járó, majd fészküket építő madárpárokat is.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Borsányi Attila szerint a természet szépségeinek megfigyelését érdemes legszűkebb környezetünkben elkezdeni Fotó: Banka Csaba
[/caption]

Különleges helyzeteket kell megoldani

– A látványos képek készítéséhez egy jó adag kitartó munkára és nagyon sok szerencsére van szükség. Ilyen volt, amikor a Jászságban ritka, ráadásul kifejezetten rejtőzködő madarat, a guvatot tudtam lencsevégre kapni. Munka után, még naplemente előtt kerestem fel a határban egy belvizes területet, ahol korábban rengeteg madarat láttam.

Lehasaltam az iszapba, és vártam. A nap már lemenőben volt, amikor egy guvat érkezett a kis tóhoz, s pontosan a lemenő nap fényében, az „aranyhídon” sétált keresztül. Nem érdekelt az, hogy milyen körülmények között vártam ki a pillanatot, mert megérte.
– Idén januárban pedig a jégen kialakított lesből sikerült lefotóznom az egyik kedvenc madaramat, a jégmadarat, úgy, ahogy már régen szerettem volna. A holtág partja mentén egy termálvizes foltnál halászott éppen, amikor elkészítettem a képet, amint épp egy kis halat tart a csőrében.
– Sokan nem hiszik el, hogy képeimet lakóhelyemtől gyakran alig néhány száz méterre, a Zagyva-holtág környékén készítem. Nem járok el más tájakra fotózni, majdnem mindegyik képemet a Jászságban készítem a természet csodáiról – fejtette ki a jászsági természetbúvár.

Minél több ritka madarat fotózna

Borsányi Attila a civil életben villamossági területen dolgozik vállalkozóként, de életének folyamatosan része a természetjárás, aktív természetvédő. Autodidakta módon képezte magát a fotózás területén, számos díjat nyert már különböző természetfotós pályázatokon. Legfőbb céljának tekinti, hogy szűkebb hazája, a Jászság természeti értékeit bemutassa.

– Rengeteg tervem van az elkövetkező évekre. Szeretnék szalakótát, búbos bankát vagy éppen kuvikot és fekete harkályt fotózni különleges beállításokban. Szeretném jól kihasználni az alattyáni határban, egy kis tavon felállított úszólest, mert ott nemcsak tőkésrécék, szárcsák, hattyúk fordulnak meg, de láthatunk számos, a térségben ritkán megjelenő vízimadarat is, például kontyos récét, barátrécét, kercerécét, mert ezen a vidéken csak átvonulóban, néhány napig figyelhetők meg egy-egy évben.

– Rengeteg tervem van az elkövetkező évekre. Szeretnék szalakótát, búbos bankát vagy éppen kuvikot és fekete harkályt fotózni különleges beállításokban. Szeretném jól kihasználni az alattyáni határban, egy kis tavon felállított úszólest, mert ott nemcsak tőkésrécék, szárcsák, hattyúk fordulnak meg, de láthatunk számos, a térségben ritkán megjelenő vízimadarat is, például kontyos récét, barátrécét, kercerécét, mert ezen a vidéken csak átvonulóban, néhány napig figyelhetők meg egy-egy évben. Borsányi Attila szerint a természet szépségeinek megfigyelését érdemes legszűkebb környezetünkben elkezdeni Fotó: Banka Csaba -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!