Közélet

2017.04.18. 11:52

A kis kedvenceknél is nagyon fontos a higiénia

Itt a tavasz, hamarosan mind több primőr kapható lesz a piacokon. A téli hónapok után a friss zöld üdítő újdonságnak hat, így örömmel vetik rá magukat a kedvtelésből tartott rágcsálók is.

K. B.


Ám több gazdi is elgondolkodik ilyenkor, hogy a tápsózott, vegyszerezett korai növényfélék – különösen a fóliában neveltek – nem ártalmasan-e a kis kedvencekre.
– Épp annyira érzékenyek ezekre a zöldekre az állatok is, mint az emberek – nyilatkozta megkeresésünkre dr. Bóné László állatorvos. – Ha az emberekre nem ártalmas, a rágcsálóknak se fog ártani. A higiéniát viszont szem előtt kell tartani az állatoknál is, tehát mindig meg kell mosni, amit adunk nekik, a zöldleveleket is, lekapargatni például a répát, földesen, piszkosan nem szabad odaadni nekik.
Az állatorvos arra is figyelmeztetett, hogy csak friss zöldet adjunk az állatoknak.

– Arra is ügyelni kell, hogy a rágcsálók mindig kapjanak a zöldféle – például saláta – mellé száraz anyagokat is. Tápot, répafélét, almát is adjunk a lédús táplálék mellé megfelelő mennyiségben. Ha kicsit túletetjük zöldféléből, előfordulhat bélhurut egy kis hasmenéssel, de ez rendeződni szokott. A tapasztalat azt mutatja, a tulajdonosok azért oda szoktak figyelni, nem jellemző, hogy ilyen problémával keressék fel a rendelőt.

[caption id="" align="alignright" width="280"] Nem mindegy, mit esznek kisállataink
Fotó: ShutterStock
[/caption]A tenyésztők azt is hangsúlyozzák, a megmosott zöldet mindig töröljük szárazra, vizesen ugyanis puffadást, hasmenést, emésztési problémákat okozhat. A gazdik pedig ügyeljenek a fajspecifikus igényekre is – nem minden állatka eheti ugyanis az összes nálunk beszerezhető zöldfélét, különösen az egzotikus fajoknál kell erre ügyelni.
Az egyik legelterjedtebb házi kedvenc az egyébként könnyen tartható és többféle változatban kapható tengerimalac. A Magyar Tengerimalac-védő Egyesület arra figyelmeztet, hogy a salátát ugyan imádják a malackák, de mivel vegyszerezik, hogy sokáig friss maradjon, nem javasolják az ezzel való etetést – kivéve, ha saját kertből való. A használt vegyszert ugyanis nem igazán lehet lemosni a salátáról, így bekerül a malacok szervezetébe, egy idő után pedig a vegyszer felgyülemlik, és akár mérgezést is okozhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!