Közélet

2017.04.19. 10:40

A RepTárban avatták újra Horthy István domborművét

Kedden délután a repülőmúzeumban újraavatták Vitéz Nagybányai Horthy István, eredetileg a szolnoki tárháznál 1943. április 18-án felavatott domborművét.

Mészáros Géza

Horthy István a magyar repülés és a hazai vasút fejlődése érdekében végzett munkája előtt tisztelegve, fia jelenlétében tartották az avatóünnepséget.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Egy újabb fejezettel gazdagodott a szolnoki repüléstörténet, illetve a megyeszékhely interaktív repüléstörténeti kiállítóhelye, a RepTár. Fotó: Csabai István
[/caption]

Személye több szállal is kötődött Szolnokhoz. Az első világháborúban hősi halált nagybátyja, Horthy Szabolcs e városban volt főispán, s részben Horthy István is a szolnoki repülőtéren kapta kiképzését. Ezalatt hosszabb időt töltött a városban, többek között ekkor avatta fel az éppen elkészült tárházat. Kormányzóhelyettesként vállalta önként a frontszolgálatot.

Huszonötödik bevetésén, 1942. augusztus 20-án halt hősi halált. Halála után Szolnokon bronzszobrot és domborművet is emeltek a tiszteletére. Előbbi 1942-től a Kossuth téren állt, ennek nyoma veszett. Utóbbit a tárháznál avatták fel 1943-ban.

A háború befejezése után a leszedett reliefet habarccsal leöntötték, majd a tárház pincéjében elrejtették. Az 1990-es évek elején a katonai repülőtérre szállították, ahol nyoma veszett. 2006. szeptember 29-én találták meg ismét a repülőtér területén, majd az emléktáblát 2009-ben ünnepélyes keretek között Lamos Imre dandártábornok nyújtotta át a város alpolgármesterének.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Szalay Ferenc (balra) és ifj. Horthy István a művel FOTÓ: Csabai István
[/caption]

A RepTár méltó emléket kívánt állítani Horthy Istvánnak, ezért pályázatot írt ki az emlékhely megtervezésére.
A beérkezett tizenegy pályázatból a tizenkét tagú szakmai zsűri a Szolnoki Művésztelepen alkotó Baráth Fábián pályázatát választotta ki. Az ünnepélyes avatáson, melynek díszvendége Horthy István fia volt, Szalay Ferenc polgármester, dr. Koller József ezredes, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis megbízott parancsnoka, Kovács Ákos, a RepTár Szolnok NKft. ügyvezető igazgatója és Magó Károly zászlós roncskutató mondott beszédet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!