Közélet

2017.04.03. 07:00

A szülőknek fogalmuk sincs arról, mit csinál a gyerekük az interneten

Megöl, butít, függővé tesz – ezeket a rémhíreket halljuk a médiából a videójátékokkal kapcsolatban. Tóth Dániel virtuálpszichológus szerint ebben is van igazság, de azért a probléma ennél egy kicsit összetettebb.

Czakó Nóra


Mikortól számít valaki függőnek? Mik a tünetei? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesznek fel a leggyakrabban a fiatalok Tóth Dánielnek az interneten. A minap a Verseghy Ferenc Könyvtárban a Videójátékok világa, veszélyek és lehetőségek címmel megtartott előadásán ezek is szóba kerültek.

– Hogy mikor veszélyes? Egy serdülők között elvégzett kutatás szerint, ha napi három óránál többet játszanak, elkezdődnek a tipikus problémák – avatta be a hallgatóságot a felmérés eredményeibe Dániel.

– A kisebb gyermekekre ez viszont nem igaz, mert ők sérülékenyebbek. Éppen ezért, ha egy óvodás vagy bölcsődés gyermeket órákra magára hagyunk egy tablettel vagy egy okostelefonnal, a még képlékeny idegrendszerük túlságosan jól fog alkalmazkodni a digitális kütyükhöz. Tehát hozzászokik ahhoz, hogy nem kell várni, mert kattintok és történik valami, így nem kell gyakorolnom a türelmet. Az pedig, hogy a videójáték agresszívvá tesz, inkább a hétéves vagy annál fiatalabb kisgyermekek esetén igaz. Ők ugyanis mindent utánoznak.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Egy óvodás túlságosan is jól alkalmazkodik a kütyükhöz – mondja Tóth Dániel | Fotó: Mészáros János
[/caption]

Dániel szerint amíg a gyermek saját magától nem éri fel az asztalt, addig nem adna a kezébe semmilyen kütyüt, és ha már feléri, akkor is csak szülői felügyelettel és korlátozott időkeretekben.
– A felügyelet nagyon fontos idősebb korban is, mert a szülő feladata megtanítani a gyermeknek, hogyan tudja saját magát megvédeni az internet veszélyeitől és hogyan tudja hatékonyan használni azt – hívta fel a figyelmet a szakember. 

– Célszerű beszélgetni ezekről a dolgokról, mert sokkal könnyebb a problémát megelőzni, mint megfordítani. Amikor már tényleg baj van, akkor például az eltiltás már nem sokat ér. Ilyenkor érdemes szakembertől segítséget kérni.

Egy másik kutatás szerint azonban a szülőknek fogalmuk sincs arról, mit csinál a gyerekük az interneten. Ennek oka, hogy körülbelül harmaduk „hetente egyszer talán ránéz gyermeke Facebook-oldalára”, a többiek pedig még ennyit sem tesznek meg.
Az előadás arra világított rá, hogy igazából nem az a mérce, hány órát játszik a gyermek, hanem, hogy emellett mennyi élményt él meg a való életben. Ha valaki elkezdi hanyagolni a fontos dolgokat, például a munkát, tanulást, barátokat, párkapcsolatot és a fizikai szükségleteket, például az alvást, akkor már baj van. A függőség tünete a kényszeresség is, tehát ha valaki úgy érzi, muszáj játszania, és az is, ha elvonási tünetek jelentkeznek – magyarázta Dániel.

A videójátékoknak azonban nem csak káros hatásai vannak

Ugyanis ha valaki tartja az egészséges kereteket, rengeteg mindent fejleszthetnek. Például a kreativitást, a döntéshozást, a munkamemóriát, a szem-kéz koordinációt és a figyelmi kapacitást. Végeztek egy felmérést, mely során egy depressziós emberekből álló csoport egyik fele gyógyszert kapott, másik fele viszont videójátékkal játszott. Az eredmény megdöbbentő lett: ugyanazt a javulást érték el mindkét módszerrel. Kutatások azt is igazolták, a játék alkalmas a szorongás és a fájdalom csökkentésére is.

– Összességében elmondható, hogy nekünk kell magunkat kontrollálni, figyelni, hogy mivel mennyi időt töltünk, mert az internet nem fogja a kereteket felállítani. Tuti biztos védőháló azonban a függőség ellen, ha az önismeretre, az önbizalomra és a kommunikációs képességekre gyúrunk – tanácsolta.

Előadásokat tart

Tóth Dániel 30 éves pszichológus, terapeuta, egyéni és pártanácsadó, kutató, előadó, youtuber és tréner. Amellett, hogy a pácienseket fogadja, még ismeretterjesztő tevékenységet is végez.

– Ez személyes érdeklődésből indult, mivel a pszichológiának olyan határterületein mozgok, amivel hazánkban nem sokan foglalkoznak, például internetközösségi média, videójátékok, függőség és jótékony hatások stb. – árulta el. – Mivel én már ebbe a világba születtem bele és lelkes játékos is vagyok, más szemléletmóddal közelítem meg a témát – mondta.

Dániel szereti megosztani tapasztalatait, ezért előadásokat tart tanároknak, szülőknek és fiataloknak. Ezenkívül egy Youtube-csatornát is elindított, pszichológus pasi névvel.

– Ez személyes érdeklődésből indult, mivel a pszichológiának olyan határterületein mozgok, amivel hazánkban nem sokan foglalkoznak, például internetközösségi média, videójátékok, függőség és jótékony hatások stb. – árulta el. – Mivel én már ebbe a világba születtem bele és lelkes játékos is vagyok, más szemléletmóddal közelítem meg a témát – mondta.

Dániel szereti megosztani tapasztalatait, ezért előadásokat tart tanároknak, szülőknek és fiataloknak. Ezenkívül egy Youtube-csatornát is elindított, pszichológus pasi névvel. Egy óvodás túlságosan is jól alkalmazkodik a kütyükhöz – mondja Tóth Dániel | Fotó: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!