Közélet

2017.04.06. 13:50

Akaraterő, szakmaszeretet és kitartás kellett a kiemelkedő eredményhez

Komoly szakmai sikert ért el a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Középiskola és Kollégium tanulója, Barna Máté a Hajdúböszörményben megtartott országos Szakma Kiváló Tanulója versenyen.

Banka Csaba

Az ország tizenöt szakképző iskolájából érkezett legjobb huszonnégy diák között szerepelve, a húsipari termékgyártó szakmában magas szintű felkészültségről tett tanúbizonyságot, öregbítve ezzel iskolája és szülővárosa hírnevét.

Teljesítményével felmentést szerzett a szakmunkásvizsga gyakorlati és szóbeli feladataiból, azt immár ötös eredménnyel a magáénak tudhatja, kizárólag az írásbeli vizsgát kell már csak letennie májusban.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Magyar Ervin gyakorlati szakoktató tanácsaival segítette Barna Máté (jobbra) felkészülését a versenyre Fotó: Banka Csaba
[/caption]

– Már a családból hoztam a szakma szeretetét – mondta Máté, amikor gyakorlati munkahelyén, egy jászapáti kft. húsüzemében találkoztunk vele.

– Jászfényszarun édesapám immár huszonhárom éve dolgozik hentesként és böllérként. Tízéves korom óta figyelem, hogyan dolgozik, próbálom ellesni, miként alkalmazza a mesterség fogásait. Az otthonról hozott alapok, illetve az iskolaévek alatt szerzett szakmai ismeretek kellettek ahhoz, hogy teljesíteni tudjam a versenyfeladatokat.

 – Az ország legjobb tanulói között szerepelni nem egyszerű feladat – tette hozzá Magyar Ervin gyakorlati szakoktató. – Nem véletlen, hogy a rendszeres tanulás mellett a március elején lezajlott versenyt megelőző hetekben intenzív munkával és gyakorlással teltek a napok. Újra és újra átvettük a versenyfeladatokat, hogy megfelelő rutinnal érkezhessen a nehéz versenyre tanulónk, amihez minden eszköz rendelkezésre állt a húsüzemben.

– Kevés olyan tanuló van, aki olyan szinten elsajátítja a szükséges ismereteket, mint Máté. Nem mellékesen megvan benne az a kitartás, ami szükséges a kiváló munkához.

– A félsertésbontástól egészen a húsárueladásáig, illetve a számlázásig minden egyes részfeladatot alaposan ismerni kellett ahhoz, hogy eredményes lehessek a versenyen – jegyezte meg a tanuló. – Valóban szeretem azt a szakmát, amit az elmúlt három évben tanultam az iskolában. Ez a szakmaszeretet, ami kell a jó munkához.

– Valamint egy jó nagy adag akaraterő – tette hozzá a szakoktató –, mert anélkül nagyon nehéz hosszú távon jól teljesíteni. Az a legfőbb probléma, hogy egyre kevesebb az olyan diák, akikben ezek a tulajdonságok megvannak.

A fiatalember a jövőben is tanult szakmájával szeretne foglalkozni, miközben további ismeretek megszerzését is eltervezte.

– A szakmunkás-bizonyítvány kézhezvételét követően szeretnék még tanulni – mondta Barna Máté.  –

 Arra gondoltam, hogy a húsipari termékgyártó szakma mellé még elsajátítanám a jövőben a szakácsmesterséget is. Terveim között szerepel az érettségi megszerzése, ezzel párhuzamosan pedig már megkezdeném a munkát otthon, a családi vállalkozásban.

Öröm az egész iskolának

– Rendszeres felkészülés és kitartás jellemzi nem csak a gyakorlati, hanem az elméleti felkészülését is a szakmai versenyen kiváló teljesítményt nyújtó tanulónak – jegyezte meg Urbán János, Máté egyik szakmai tanára. – Nem csak neki, de az egész iskola számára, öröm az, hogy ilyen eredményt elért az országos versenyen. Különösen, ha azt is hozzátesszük, hogy egyre nehezebb ilyen lelkes diákokat találni. Az elmúlt évek legkiemelkedőbb szakmai tanulmányi versenyen elért sikerét érte el az iskolában – tette hozzá Urbán János.

Magyar Ervin gyakorlati szakoktató tanácsaival segítette Barna Máté (jobbra) felkészülését a versenyre Fotó: Banka Csaba -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!