Közélet

2017.04.13. 07:00

Amerikából a Jászkunságba

Pápua Új-Guinea, Fidzsi-szigetek, Új-Zéland, Fülöp-szigetek. Néhány olyan ország a világon, ahol a Szandaszőlősön élő amerikai házaspár élete során megfordult. Évtizedes itt-tartózkodásuk alatt azonban szívükbe zárták a magyar tájat, kultúrát.

Hartai Gergely

Már meg sem lepődünk, ha azt halljuk, egy honfitársunk nyakába vette a világot, és a jobb élet reményében a tengerentúlon folytatja tovább életét. Arról azonban ritkán értesülhetünk, hogy egy amerikai költözne Európa közepébe. Ám Patricia és Dan Peters évek óta élnek hazánkban.

Szandaszőlősi otthonukban fogadtak.
– Hosszú ideig missziós szolgálatot folytattunk Pápua Új-Guineában. Az ottani hitoktatói tevékenységünket hátrahagytuk, amikor Magyarországra költöztünk, de itt is ugyanezt a feladatot látjuk el a mai napig. Először Jászberénybe költöztünk, csak ezután kerültünk Szolnokra. Családtagjaink közül is voltak már itt, nekik is megmutattuk, hol élünk. Feleségem egyébként Oklahomából származik, én pedig Detroitból – mondta Dan.

– Rengeteg feladatunk van itt. Hitoktatói munkánkból adódóan megpróbálunk erkölcsi tartást és vallásosságot közvetíteni az emberek felé, de számos rendezvényt is igyekszünk lebonyolítani, amelybe beleviszünk valamit az amerikai kultúrából. Baseball- és családi tábort már többször szerveztünk, de nem feledkezünk meg a fiatalokról sem. Főként nekik szól az angol nyelvi táborunk. Én angolt tanítok egy szolnoki nyelviskolában, de a város kulturális életét is igyekszem segíteni – mondta el Patricia.

Amikor ide érkeztek, az első benyomásukra még most is emlékeznek:
– Furcsa volt, hogy minden ház kerítéssel határolt, az Államokban ez teljesen másként van. Ott az épületek sokkal nyitottabbak, átjárhatóbbak.
Peterséknek a magyar gasztronómiáról is megvan a véleményük, évtizedes itt-tartózkodásuk alatt ugyanis bőven volt idejük megismerkedni hazánk különleges ételeivel.

– Babgulyás és paprikás csirke, ezeknél jobb nem kell, szerintünk a legfinomabb magyar ételek. A halászlevet azonban ki nem állhatjuk. Sok helyen jártunk már, de mondhatjuk, a magyar desszerteknek sincs párja. Habroló, jól mondom? – töri a magyart a családfő.
– De ismerjük a habos islert is, és nagyon szeretjük, na és a lúdlábtorta, dobostorta, piramis… az idők során ezek az ételek igazi kedvenceinkké váltak – mondta Dan.

– Magyar vendéglátás, az ország természeti szépsége és a monumentális történelmi építészet. Ezek azok a csodálatos dolgok, amelyek megragadtak bennünket, amikor az országba érkeztünk. A kevésbé jó dolgok közül az autóvezetők stílusát, az egészségügyi rendszert és a túlbonyolított bürokráciát említeném. Az egészségügy lehetne fejlettebb is, a betegszállítás különösen – vélekedtek.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Patricia és Dan Peters nagyon szeret Magyarországon élni Fotó: Hartai Gergely
[/caption]

– Az egyik humoros különbség, hogy a magyarok, ha vendégségbe mennek, leveszik a cipőt a bejáratnál. Ez Amerikában teljesen elképzelhetetlen. Na és persze az üdvözlési szokások is sok tekintetben mások a két országban – mondtak egy érdekességet.

Amerikaiként milyennek látták hazánkat húsz évvel ezelőtt és milyennek látják most? – kérdeztük.
– Akkoriban nagyon másként működtek a dolgok. Éltünk olyan helyen az országban, ahol alig lehetett telefonálni és a benzinkútra kellett lemenni karácsonykor a fagyos hidegben, hogy néhány percre felhívhassuk amerikai rokonainkat. Azóta sokat változtak a dolgok, és szerencsére pozitív irányba. Ma, ha valamire szükséged van, ami teljesen új az Egyesült Államokban vagy Angliában, egy hónap múlva már itt is elérhető. Az üzleti világban végbement fejlődés pedig elképesztő az országban – felelték.

Petersék, bár szeretnek Magyarországon élni, mégis úgy érzik, nyugdíjas éveikre visszatérnének az Egyesült Államokba.
– Egy napon mindenképp szeretnénk hazatérni. Mindent megtaláltunk itt, amire szükségünk van, de a család azért csak hazahúz minket – zárta gondolatait Dan Peters.

Egy biztos, a házaspár szép emlékeket őriz majd Magyarországról. Reméljük, sokáig színesítik még programjaikkal Szolnok arculatát!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!