Közélet

2017.04.13. 12:50

Áram már van, de 22 milliót kell visszafizetniük

Tavaly decemberben a dolgozók fizetése késett inkasszó miatt, idén az áramot kapcsolták ki a polgármesteri hivatalban Tiszabőn. A Magyar Államkincstár több szabálytalanságot tárt fel a pénzügyi gazdálkodásban, emiatt az önkormányzatnak vissza kell fizetni a felvett támogatások egy részét, kamatostól.

Molnár-Révész Erika

Múlt héten számoltunk be arról, hogy Tiszabő polgármesteri hivatalában kikapcsolták az áramot, mivel az önkormányzat – a jegyző elmondása szerint 3,4 millió, a szolgáltató szerint viszont 2,4 millió forint – hátralékot halmozott fel tavaly ősz óta. Az áramszolgáltató sajtószóvivőjének elmondása szerint ezt meg lehetett volna előzni, mivel még a kikapcsolás előtt folyamatosan egyeztettek az önkormányzattal.

Ezek alapján – mivel továbbra sem fizetettek – az önkormányzat hónapok óta számíthatott arra, hogy a szolgáltatást kikapcsolják, mondta Egyházi Nikoletta. Ennek ellenére – egészen a kikapcsolásig – a szolgáltató tudomása szerint a közüzemi számlák kifizetésének támogatására az önkormányzat nem indított pályázatot sem a Belügyminisztérium felé – tette hozzá a szóvivő. A tartozást azóta kifizette az önkormányzat, így a hivatalban újra indulhat a munka.

A likviditási gondokkal küzdő hátrányos helyzetű település idén összesen 310 millió forint támogatást kap az államtól, különböző jogcímeken. Emellett tavaly decemberben 38 millió forint rendkívüli önkormányzati támogatást kapott. A települések költségvetési beszámolóinak vizsgálatát a Magyar Államkincstár végzi. Tájékoztatásuk szerint a Jász-Nagykun-­Szolnok Megyei Igazgatóságuk 2014-ben volt helyszíni ellenőrzésen, amikor is az előző évben a központi költségvetésből származó támogatások felhasználását vizsgálták.

Mivel megállapították, hogy az önkormányzat nem megfelelően költötte el a pénzt, több mint 22 millió forint visszafizetési kötelezettséget állapítottak meg. Ezenkívül idén zárták le a 2015-ös támogatások felhasználásának ellenőrzését is, melyben szintén szabálytalanságokat találtak, ami 7 millió forintos büntetést jelent. Az önkormányzat egyik esetben sem a megfelelő módon költötte el a felvett támogatásokat.

Egy tavalyi vizsgálat tapasztalata pedig az volt, hogy az önkormányzat hibásan alkalmazza a pénzgazdálkodással kapcsolatos jogköröket, jogszabályokat, valamint a megfelelő működéshez szükséges humánerőforrás-kapacitás sem áll rendelkezésére.

Szerettük volna mindezekről megkérdezni a település polgármesterét, Bruna Lászlót, azonban ahogy eddig sem, most sem értük el. Annak a településnek ugyanis, akit pénzügyi szabálytalanságon ér az Államkincstár, nem csak a kamatokkal terhelt visszafizetési kötelezettségnek kell megfelelni, de intézkedési tervet is készíteniük kell. Hogy ezt már megtették-e avagy sem, egyelőre nem tudjuk.

Nehéz helyzetben a település

Korábban honlapunknak a kihelyezett jegyző, Gaszparjan Karen elmondta, egyrészt azért küzd folyamatosan pénzügyi gondokkal a település, mert egyáltalán nincs beruházás vagy nagyobb cég Tiszabőn. Ez pedig azt jelenti, hogy az állami támogatásokon kívül nincs más forrása, például iparűzésiadó-bevétele a költségvetésnek. A hátrányos helyzetű településen ugyanezen ok miatt jól fizető, piaci munkahelyek sincsenek, mindenki közmunkából él. Másrészt szerinte a 2008–2009-es időszakban annyi tartozást halmozott fel a település akkori önkormányzata, hogy most nem győzik visszafizetni a hátralékokat, ezért kerülnek folyamatosan adósságspirálba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!