Közélet

2017.04.02. 19:00

Az erdészet örökös harcot vív a szemetelőkkel

Itt a tavasz, a jó idő miatt sokan választják a város külterületeit, erdeit, parkjait, ártereit kirándulásra vagy pihenésre. Éppen ezért szúr szemet egyre inkább a rügyező vagy zöldellő fák látványát elcsúfító szeméthegy.

Molnár-Révész Erika


Az elhagyatottabb környékeket ugyanis nemcsak a kirándulók, hanem az illegális szemetelők is előszeretettel használják. Ebbe a problémába botlott bele – majdnem szó szerint – egyik olvasónk is.

– Kirándulni mentünk a hétvégén a családdal – meséli a kétgyerekes Holcsik Szabolcs. – Felháborodva tapasztaltuk, hogy a NEFAG-­erdő mögötti Malomszögi Zagyva-híd környékét valaki vagy valakik szemétlerakónak használják. Többzsáknyi ruhanemű hevert szerteszét a földön, még a fákra és a bokrokra is jutott belőlük.

Fekete nagyméretű zsákok, rongyok és építési törmelék szegélyezték az ösvényt, törött háztartási gépek, használati tárgyak feküdtek a bokrok alatt. Amellett, hogy nagyon csúnya látvány és környezetszennyező, a kisebb gyerekekre még balesetveszélyes is lehet az otthagyott hulladék. Mivel gyakran horgászom, látom, hogy az ártereket és az erdős részeket előszeretettel keresik fel az illegális szemetelők. Az egyik zagyvarékasi horgász barátom is talált a Zagyva partján többzsáknyi kommunális hulladékot, azonnal bejelentette a helyi polgármesteri hivatalnak. Én is szerettem volna szólni, de nem tudom, hogy ki a területileg illetékes hatóság. Ha hozatnának konténert, még segítenék is összeszedni a szemetet – tette hozzá Szabolcs.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Idilli táj helyett sajnos ez a látvány fogadta a minap a többgyermekes szolnoki családot | Beküldött fotó/Holcsik Szabolcs
[/caption]

Az erdészet is örökös harcot vív a szemetelőkkel

– A fent említett terület nem a NEFAG Zrt. kezeléséhez tartozik – mondta el szerkesztőségünk kérdésére Hajnal Imre erdővédelmi és kommunikációs vezető. – A vonatkozó jogszabályok szerint a szemetet a terület tulajdonosának, kezelőjének kötelessége eltávolítani, de mivel ennek kiderítése meghaladja az erdészet képességeit, munkatársaink, mint már annyiszor megtették, most is elszállítják a hulladékot a NEFAG költségén – mondta Hajnal Imre.
– Az erdészet egyébként a saját területén is szinte állandó harcot vív az illegális szemétlerakók ellen, és számunkra is elfogadhatatlan az, ha a kommunális hulladékot erdőkbe vagy egyéb, nem erre kijelölt helyekre rakják. Évente milliós nagyságrendű forrásokat fordítunk az illegális szeméttelepek felszámolására. Természetesen ezzel a gesztussal nem a szemetelőket akarjuk bátorítani a gátlástalan környezetszennyezésre, mondván, hogy majd a NEFAG úgyis elviszi – hangsúlyozta Hajnal Imre –, hanem a jó érzésű emberek figyelmébe ajánljuk az illegális szemétlerakás elleni harc minden formáját.

Az elkövetőket sajnos elég nehéz kézre keríteni

– Meglehetősen jelentős a probléma, főleg a külvárosi részeken – kaptuk a tájékoztatást az ügyben illetékes megyei kormányhivatal szolnoki járási hivatalától.
– A hatóságok gyakran csak a lakossági bejelentések alapján szereznek tudomást az illegális szemetelésről. Az elkövetők kézre kerítése nehézkes, a legtöbb esetben a bizonyítási eljárás eredménytelenül zárul.
Amennyiben sikerül, a büntetés öttől százötvenezer forintig terjedő szabálysértési bírság, vagy akár ötvenezer forintos hulladékgazdálkodási bírság is lehet.

Rács mögé is kerülhet az elkövető

Bár a legtöbb esetben csak köztisztasági szabálysértési vagy hulladékgazdálkodási bírsággal szankcionál a járási hivatal vagy a települések jegyzője, nem mindig ússza meg csupán pénzbüntetéssel az elkövető. Súlyosabb esetben akár környezetkárosítás bűncselekményét is megvalósíthatja, amennyiben a föld, a víz, a levegő vagy az élővilág és ezek összetevőit olyan mértékben veszélyezteti, szennyezi, károsítja, melynek eredeti állapota csak beavatkozással vagy egyáltalán nem állítható helyre. Ebben az esetben már a rendőrség az illetékes hatóság, az elkövetett bűncselekmény büntetési tétele akár nyolc évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Ezek a bűncselekmények Szolnok területén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-­főkapitányság tájékoztatása szerint az utóbbi időben nem jellemzőek.

Ezek a bűncselekmények Szolnok területén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-­főkapitányság tájékoztatása szerint az utóbbi időben nem jellemzőek. Idilli táj helyett sajnos ez a látvány fogadta a minap a többgyermekes szolnoki családot | Beküldött fotó/Holcsik Szabolcs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!