Közélet

2017.04.19. 16:30

Büntetéslista: ha nem tudjuk, hol tartunk, le is kérdezhetjük

Nagy sajtóvisszhangot váltott ki 16 évvel ezelőtt a közúti közlekedési előéleti pontrendszer bevezetése, amelyet mára szinte el is felejtettünk. Azonban a pontok még ma is gyarapodnak. Hol ellenőrizhetjük ezt, és mennyibe kerül az utánképzés?

Szoljon.hu

Tizenhat éve lépett életbe a közúti közlekedési előéleti pontrendszer, ez alapján egy esetleges szabálysértés vagy közlekedési bűncselekmény kapcsán nemcsak bírsággal kell számolnunk, hanem büntetőpontokat is kapunk. A rendszer ma is működik, közlekedési bűncselekményért 9–11 pont jár, ide tartozik a baleset okozása, a cserben hagyás, de a közúti veszélyeztetés is.

Szabálysértések közül a legmagasabb pontszámot, nyolc pontot a bűncselekményt el nem érő ittas vezetésért kaphatunk, de hat pont jár az előzés és elsőbbségadás szabályainak megsértéséért, a gyalogosok elsőbbségének figyelmen kívül hagyásáért. Gyorshajtásért a sebesség mértékétől függően négy–nyolc pontot szabnak ki. Ha nem kapcsoljuk be a biztonsági övet, akár öt pontot is kaphatunk, ha pedig vezetés közben telefonálunk, azért három pont jár.

Abban az esetben, ha egy eljárásban több szabályszegést is elbírálnak, a pontokat nem adják össze automatikusan, hanem a legmagasabb pontszámmal járó bűncselekményhez rendelt pontszámot öt ponttal növelik meg. Szabálysértések esetén pedig a legmagasabb pontszámmal járó szabálysértéshez rendelt pontszámot a kisebb súlyú szabálysértéshez rendelt pontszám felével emelik meg a törvény alapján.

A jogszabály rendelkezik arról is, hogy 13 pont elérésekor tájékoztatást küld a hatóság arról, hogy elértük a 13 pontot, és milyen következményekkel jár további öt pont megbeszerzése, valamint a pontok számának csökkentési lehetőségéről. Továbbá figyelmezteti a felső pontérték elérésének következményeire.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A pontrendszer egyik fő táplálója a gyorshajtók lefülelése – a megye útjain folyamatosan kint vannak a traffipaxok Fotó: Beküldött
[/caption]

A megyei kormányhivataltól megtudtuk, ha a járművezető nyilvántartott pontjainak száma elérte vagy meghaladta a 18-at, a nyilvántartó három napon belül értesíti az illetékes okmányirodát, amely ennek alapján a vezetői engedélyt nyolc napon belül bevonja. A jogosítványt fél év után kaphatjuk csak vissza, de csak akkor, ha részt vettünk a megfelelő utánképzésen. Ugyanakkor a gyűjtött pontok nem maradnak meg örökre, 3 év után elévülnek, tehát a 18 pontnak három éven belül kell összejönnie.

Amennyiben valaki mégsem tudja, mennyi pontja van, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától kérhet ezzel kapcsolatban tájékoztatást, amely egy évben egyszer ingyenes, minden újabb tájékoztatás pedig 1250 forint. Az információkérés természetesen semmilyen következménnyel nem jár.

A pontok csökkentése

A járművezető nyilvántartott pontjainak számát az utánképzésen való önkéntes részvétellel csökkentheti, 13 pontig kilenc ponttal, 14–17 pont között hat ponttal. Az önkéntes utánképzésre évente egyszer van lehetőség, és az országban bármely közlekedési hatóságnál el lehet végezni. A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint a jelentkezést követően megállapítják, hogy milyen súlyú volt az elkövetés, és annak megfelelő csoportba sorolják be az utánképzésen résztvevőket. Ez alapján történik a költségek megállapítása, amely 40 ezer 250 és 143 ezer 750 forint között változik. Az utánképzés elvégzése után értesítik a vezetőt a pontcsökkentés mértékéről és a fennmaradó pontok számáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!