Közélet

2017.04.24. 15:00

Főigazgatói elismerést kapott Kőtelek polgármestere

Lovász Tibor polgármester dr. Góra Zoltán vezérőrnagytól vehett át elismerést a Tűzoltónap alkalmából.

Szoljon.hu

Kőtelek polgármesterének oroszlánrésze van abban, hogy a településen újjáéledt az önkéntes tűzoltó egyesület. A megújult szervezet azóta már élesben is többször bizonyított, több település tűzvédelmében részt vállal, és további – tervezett – fejlesztéseknek köszönhetően, fokozatosan az önállósulás útjára léphet.

Kőtelek település Jász-Nagykun-Szolnok megyében tűzvédelmi szempontból fehér folton található. A régi hagyományokkal rendelkező egyesület 2013-ban mégis a feloszlatásról akart dönteni, ekkor lépett közbe a polgármester, akinek a támogatásával lépésről lépésre fejlődésnek indult a csapat.

Lovász Tibor polgármester segítségével a működésképtelen önkéntes tűzoltó egyesületet a település addig támogatta, amíg jól működő tűzoltósággá vált, és a terület védelmében mára jelentős részt vállal. Az elmúlt években egy IFA gépjárműfecskendőt, egy szertárat, egy felújított Mercedes fecskendőt, és egy tűzoltó laktanyát kapott az egyesület, a képviselő testület segítségével - tájékoztatta honlapunkat S. Tóth Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

2015. február közepén Kőtelek önkéntes tűzoltó egyesülete együttműködési megállapodást kötött a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságával. A hivatásos szervek egyebek között ingyenesen tartott negyven órás tűzoltó alaptanfolyam szervezésével, mindennemű szakmai segítséggel, iránymutatással álltak a megújuló szervezet mögött.

Az egyesület 2014-ben döntött úgy, hogy él a felkínált lehetőséggel, egy személyautóval és a meglévő eszközökkel, felszerelésekkel, a hivatásos tűzoltóknak segítséget nyújtva, részt vállal Kőtelek és további négy település biztonságának őrzésében. Ezt követően, pályázatok, képzések, eszközvásárlások útján, lépésről lépésre fejlődik, míg önállóan beavatkozni kész egyesületté nem szerveződik.

Eddig sok tízmillió forintot emésztett fel a laktanya épületének felújítása, és az új szertár építése. Pályázatok, helyi iparűzési adó és a közmunka program teremtett jó alapot a fejlődéshez, és nyitja meg az utat a további gyarapodáshoz. Lovász Tibor polgármester és a település, szinte erőn felül segített, a pár ezer embert számláló kis falu teljes évi iparűzési adóbevételét a beruházásokra fordította, emellett állami támogatást is élvezhetett, így a tizennyolc tagú szervezet mára ütőképes alakulattá válhatott.

A szertár ünnepélyes alapkőletétele 2015. július 17. (péntek) 10.00- kor történt meg. A szervezet 2016. szeptember 15-én egy felújított fecskendőt vehetett át a BM OKF-től, 2017. február 22-én pedig átadták az időközben felújított tűzoltólaktanyát is.

Az építkezésekkel és beszerzésekkel párhuzamosan folyamatos a helyi önkéntes tűzoltók képzése és munkába állítása. Először 2015. január 6-án tesztelhették élesben is tudásukat, akkor egy kéménytüzet fékeztek meg.

A polgármester támogatja azt a célt is, amely az önállóvá válásra való jogosultság megszerzését jelenti, ezen kívül a közösségi élet fejlesztésére is hangsúlyt fektetnek, már zajlik egy megyei szintű önkéntes tűzoltó verseny előkészülete is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!