Közélet

2017.04.09. 10:30

Hátország, történelem, hősök alulnézetből

Új, a megyeszékhely történetében joggal alapműnek tekinthető könyvet mutattak be a minap a városházán. Az eseményen megjelent Szalay Ferenc polgármester, Csönge Attila, a megyei levéltár jelenlegi, Fülöp Tamás, a levéltár korábbi igazgatója, Bojtos Gábor főlevéltáros, a kötet szerzője, Héja László lektor és Imréné Kinyik Apollónia, a levéltár munkatársa.

Sz. I.

A Szolnok és az első világháború című, többéves kutatómunkával készült olvasmányos, a szélesebb közönségnek is sok érdekes információt adó tanulmánykötet nem a hadi eseményekkel, hanem a háborús mindennapokkal ismerteti meg olvasóit.

A közölt új források, fotók mellett az első világháborús elesettek teljes adattárát is ebben a kötetben lehet megtalálni. A könyvbemutatón Csönge Attila megköszönte a polgármestertől és a közgyűléstől a levéltárnak adott eddigi támogatást, és fölajánlott a város számára száz példányt a könyvből.
Szalay Ferenc polgármester a városban ténykedő tudományos műhelyeknek a szolnoki identitás megteremtésében végzett munkásságát méltatta.

Elmondta, egy olyan városban, melynek lakossága jelentős számban nem itt született, különös jelentősége van, egy,  a szolnokiságot erősítő munkának. Az eseményen elhangzott, hogy a helyi közgyűjteményeknek és tanintézeteknek is juttatnak példányokat.

Fülöp Tamás arról szólt, hogy a korábban igen elhanyagolt szolnoki első világháborús múltfeltárás már 2011-ben elkezdődött, s Bojtos Gáborral közös kezdeményezésük mára országos programmá nőtte ki magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!