Közélet

2017.04.20. 07:00

Kétszer is meggondolják, mikor indulnak el

Nem könnyű bejutni Túrkevére Bala tanyáról. Az egykori tsz-központban élők utazását azonban mostantól egy frissen vásárolt kisbusszal segíti a város.

Szilvási Zsuzsa

Amikor a kátyúkat kerülgetve már végképp úgy érzi az ember, hogy lement a térképről, egyszer csak meglepően nagy, bár omladozó épület bukkan fel. Mögötte több kis utca bújik meg a tavaszi fák és bokrok sűrűjében, Balára értünk.

Túrkevéről egykor menetrendszerű busz vitte az utasokat Bala tanyára, boltjuk, művelődési házuk volt az ittenieknek. Manapság már út is alig-alig vezet idáig a városból, ahogy a helyiek mondják, igazi senki földjén élnek. Közigazgatásilag Túrkevéhez tartozik ugyan a terület, de a megyehatár valahol út közben húzódik, tehát gyakorlatilag már Békés megyében vagyunk. Bala tanya lakosai többségében mégis szeretnek itt élni, bár nyilvánvaló módon vannak hátrányai a félig tanyasi életnek.

– Jómagam itt is születtem, az egész családom itt élt – tudjuk meg az egyik ház előtt tevékenykedő asszonytól.
– A lányaim persze már benn, Túrkevén élnek a családjukkal, annak idején viszont óvodába, iskolába én hordtam őket, ha esett, ha fújt. Persze, még most is akadnak olyanok, akik négy kisgyermekkel élnek itt, összesen talán tucatnyi család maradt mostanra nálunk. Nyugodt, csendes errefelé az élet, de ennek megvan az ára. Ilyen utak mellett kétszer is meggondolja az ember, mikor indul el a városba, így bevásárolni általában hetente egyszer járunk, de orvoshoz, gyógyszertárba sem könnyű eljutni.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Az új busz jobb körülményeket teremt az utazáshoz – mutatja Vida Tamás polgármester
Fotó: Mészáros János
[/caption]

– Nem könnyű szabadulni errefelé a házaktól, ugyan hogyan is mehetnénk el innen? – kérdez vissza egy másik utcabeli, amikor arról faggatjuk, mi köti ide Bala tanyára.
– Régebben jobb volt itt az élet, de mostanra szinte minden megszűnt. A régi téeszközpont viszont jó néhány embernek ad megélhetést, így legalább a munkába nem kell sokat ingázni. Egyedül ezért érdemes itt maradni, no meg azért, mert tényleg nem tudunk szabadulni a már meglévő ingatlanoktól – tárja szét a kezét a férfi.

A legfőbb megtartó erő valóban az az állattartó telep, amely egykor a kunhegyesi téesz tulajdona volt. Díjnyertes, tejelő szarvasmarhák kerültek ki innen még az utóbbi évek során is. Gondozásuk folyamatos munkát ad az itt élők számára, akik többnyire maguk is gazdálkodnak. Munkalehetőségben tehát nincs hiány, „csak” az összes többi feltételt kell megteremteni a zökkenőmentes hétköznapokhoz.

Az itt élők már hónapokkal ezelőtt jelezték a város önkormányzatának, hogy égető szükség lenne egy új kisbuszra, igényüket pedig végre sikerült teljesíteni.
– Bár korábban is járt egy kisbusz a területre, a sok kátyút kerülgetve végképp tönkrement. Ezért a képviselő-­testület egy másik jármű vásárlása mellett döntött – tudtuk meg Vida Tamás polgármestertől, aki hozzátette: a busz átvizsgálása, felkészítése jelenleg is folyamatban van. Néhány nap múlva munkába is állhat, s remélhetőleg hosszú időn keresztül biztonságosan szállítja majd a balaiakat.

A sor végén szerepel a balai út

Több mint egy évtizede számos civil szervezet összefogásával még egy közösségi teret is kialakítottak Balán az egykori művelődési ház helyett. A kitűzött cél a közösség összetartásának erősítése és az elszigeteltségből származó hátrányok csökkentése volt. Ez a közösségi tér a telep kedvelt találkozóhelye lett, jelképezve ezzel az összefogásban lévő lehetőségeket. Az elszigeteltség legfőbb forrását, a rossz minőségű utat azonban nem lehet csupán összefogással megjavítani. Mivel a közútkezelő kezelésében lévő öt számjegyű útról van szó, csak reménykedni lehet benne, hogy egyszer majd jut némi forrás ennek foltozására is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!