Közélet

2017.04.07. 17:30

Konténertantermekben is tanítanak, hogy elférjenek a tanulók

Míg máshol a gyerekhiány, úgy a Cserkeszőlői Petőfi Sándor Általános Iskolában sokkal inkább a „diáktöbblet” okoz fejtörést a pedagógusoknak.

Joó Zsuzsa


A fürdőjéről messzeföldön ismert tiszazugi kistelepülésen már konténertantermekben is tanítanak, hogy elférjenek a tanulók.
A két szokatlan osztályterem annyira „vagány” a gyerekek szerint, hogy mindenki ott szeretne tanulni.

Évről évre emelkedik a Cserkeszőlői Petőfi Sándor Általános Iskolába járó gyerekek száma. Nem azért, mert helyben ilyen sok baba születik, hanem mert a környékbeli településekről is ide járnak a diákok.
Iskolabuszok hozzák-viszik őket reggel és délután, hogy a korszerű, jól felszerelt iskolában tanulhassanak. Jelenleg 264 diák okosodik tizenhárom osztályban, de nem mindenki a hagyományos „nagyiskolában”. Vannak gyerekek, akik a bölcsőde felett található, egykori Ifjúsági Klub helyiségében tanulnak, a harmadikosok és a negyedikesek pedig egy-egy konténerben az iskola udvarán. Tény, első pillantásra furcsának tűnhet az iskolakonténer, de amint az ember belép a mobil helyiségbe, láthatja: kiválóan alkalmas erre a célra is.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Látszatra meg nem lehetne mondani, hogy ez egy konténertanterem | Fotó: Joó Zsuzsa
[/caption]

– Amikor megtudtam a tanév elején, hogy mi fogunk ide járni, nagyon megörültem – meséli a negyedikes Kovács Kira Barbara. – Szerintem ez sokkal klasszabb, mint a régi tantermünk. Két padsor van benne, köztük pedig jó sok hely. A falak vajszínűek, a padló meg szürke, olyan... csíkos. Nincsen szőnyegünk, de vannak új és kényelmes bútoraink, meg redőnyünk és még klímánk is. Én amúgy az ötödik sorban ülök, ott pont jó, szerintem nekem a legjobb – fűzi hozzá lelkesen a kislány. Kiderül, a többiek irigykedve néznek mindig a konténerre, amibe télen be is mennek melegedni (no meg kíváncsiskodni), ha az udvaron játszanak. A konténerben ugyanis még a folyosó-előtér is fűtött.

Az intézmény igazgatója, Molnárné Kis Erika elmondja, sokat gondolkodtak még az előző tanévben azon, hogyan, miként lehetne bővíteni a szűkké vált iskolaépületet. Ráadásul minél kevesebb összegből és minél gyorsabban. Egy külföldi utazás során látott Erika egy ha­sonló konténert tanteremként, majd amikor hazatértek, az interneten kezdett keresgélni, hátha rábukkan olyanra, ami számukra is megfelelő lenne.
– Ausztriában találtunk is ilyet, onnan szállították ide ezt a kettő használt konténert, nekünk csak egy könnyű alapot kellett készítenünk, amire aztán ráhelyezték az építményt. Jelenleg béreljük a konténereket, a bérleti díjat a szolnoki tankerület fizeti. A konténer tényleg modern: hűtő-fűtő berendezésekkel, új bútorokkal ellátott, persze, ez utóbbit szintén a tankerület szerezte már be. A mindig világos és otthonos, furcsa osztályterembe szívesen tanulnak diák­jaink – bólogat az igazgató, hozzátéve, persze, ez egy ideiglenes megoldás, ugyanis a „nagyiskola” bővítésére most pályáznak, és remélhetően pár éven belül már „igazi” termekkel gyarapodhat az intézmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!