Közélet

2017.04.20. 10:50

Kuriózummá minősíthetik a kevi birkapörköltet

„Helybe jön” Túrkevére a HIR-védjegy bírálóbizottsága, hogy a szakértők a legautentikusabb körülmények között ismerkedhessenek meg a kevi birkapörkölt egyediségével.

Sz. Zs.


A Kevi Juhászfesztivált immár 13. alkalommal rendezik meg május 20–21-én a városban, s keresve sem lehetne ennél jobb lehetőséget találni a pontos, s remélhetőleg kedvező bírálatra.
Amint korábban arról beszámoltunk, a kevi kolbász alig néhány hónapja került be abba a körbe, a HIR-védjegyes (Hagyományok – Ízek – Régiók) termékek körébe, amely biztosítja az oltalma alatt álló termékek különleges minőségét.

Az elképzelések szerint ezt követheti a sorban a különleges ízvilágú kevi birkapörkölt, melyet szintén felterjesztettek HIR-védjegyre, amely a későbbiekben európai oltalom alá vételt is jelent majd számukra. A minisztériumi bírálóbizottság szigorú kritériumok alapján dönt a pályázatokról, melyeket az esetek túlnyomó többségében a fővárosban kell megvédeniük a felterjesztőknek.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] A bírálóbizottság helybe jön, hogy megtapasztalja, miszerint a kevi birkapörköltnek nincsen párja | Fotó: Mészáros János
[/caption]

Ezért is példa nélküli a mostani eset, hiszen eddig még nem fordult elő, hogy a döntéshozók a helyszínre „kiszállva” mondjanak véleményt. Szerencsére azonban elfogadták a túrkeveiek érvelését, miszerint leginkább úgy ismerkedhetnek meg ezzel a gasztronómiai élményt nyújtó étellel, ha akkor kóstolják meg, amikor egyszerre több száz bográcsban fő a kevi birka. A bírálat így várhatóan május 20-án lesz.
A HÍR-védjegyprogram, mint nemzeti minőségrendszer egyfelől elismeri a hagyományos termékeket, másrészt támogatja a termelők, előállítók és csoportosulásaik minőségrendszerhez való csatlakozását. A Földművelésügyi Minisztérium által működtetett pályázati rendszer elsődleges célja a programmal a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeink és élelmiszereink ismertségének növelése, a gyártóik piaci lehetőségeinek bővítése, valamint a HÍR-gyűjtemény hasznosítása és bővítése. A hagyományos terméket előállító közösségek világnapja alkalmából még 2014 decemberében alakult meg a HÍR-védjegyes termelők, előállítók, csoportosulások képviselőinek közössége, a HÍR Védjegyesek Klubja, amely azóta folyamatosan bővül újabb és újabb tagokkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!