Közélet

2017.04.09. 14:30

Látványosan mindent Verseghyről

Különleges, szabadtéri molinóval is készült a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár a névadó születésének 260. és halálának 195. évfordulója alkalmából rendezett egész éves eseménysorozatra.

M. R. E.

A nagy méretű, három darab kétoldalas paraván első részén Verseghy Ferenc életrajza található, rengeteg érdekes illusztráció kíséretében. A második, harmadik molinó a költő, író, nyelvújító sokrétű munkásságát mutatja be, szintén grafikákkal kiegészítve. A hátoldalak pedig a tizenkilencedik századtól egészen napjainkig kalauzolja az olvasót. Verseghy korát nemcsak rajta keresztül, de a költő és az egész nemzet számára meghatározó személyeken és eseményeken keresztül láttatja az érdeklődőkkel.

A kiállítás anyaga egészen napjainkig tart, azt tolmácsolva, hogyan élt tovább és újult meg a város emlékezetében a Verseghy–kultusz, különös tekintettel Szurmay Ernő, tavaly elhunyt volt pedagógus munkásságán keresztül is.
A kiállítás része a Verseghy-emlékévnek, amely április 3-án, a költő születésnapján kezdődött koszorúzással és kétnapos konferenciával, de a rendezvények folyamatosak lesznek egész évben a könyvtárban és városszerte.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Sok érdeklődő áll meg a Verseghy-tábla előtt Fotó: Mészáros János
[/caption]

A különleges molinó ennek értelmében őszig, majd egészen októberig látható lesz a megyeszékhelyen, a Verseghy Ferenc Könyvtár épülete előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!