Közélet

2017.04.20. 11:50

Liszt- vagy gluténérzékeny?

Európában elsőként megyénkben került sor egy teljes korosztály vizsgálatára. A lisztérzékenység (cöliákia) az egész szervezetet érintő auto­immun-betegség, melyet a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) fogyasztása vált ki és tart fenn bizonyos genetikai adottságú emberekben.

Sz. Zs.

Leggyakrabban 1–5 éves kor között jelentkeznek a tünetek – amikor az étrendbe bekerül a glutén –, de kezdődhetnek bármely életkorban. A legtöbb beteg inkább egyéb tünetek miatt kerül orvoshoz, épp ezért a diagnózis felállítása nem egyszerű. A betegség népegészségügyi jelentősége éppen ebben rejlik, pedig ez a kór egyszerű diétával jól karbantartható.

A lisztérzékenység mellett ráadásul ma egyre gyakrabban találkozunk a nem cöliá­kiás gluténérzékenység elnevezéssel is, amely egy változatos tüneteket okozó, egyre több embert érintő betegséget jelöl. A nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) az 1980-as években írták le először.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Ebben az évben is sor került a szolnoki ovisok szűrővizsgálatára Fotó: Mészáros János
[/caption]

Utóbbi csoportba azok a betegek tartoznak, akiknél tüneteket okoz a glutén fogyasztása, de a vizsgálatok nem igazolják sem a lisztérzékenységet (cöliákiát), sem pedig a búzaallergiát. Az érintettek számát kutatások alapján 2–6 százalékra becsülik a teljes népesség körében, ám mivel jelentősen aluldiagnosztizált betegségről van szó, a betegek száma vélhetően ennél magasabb. Tehát több embert érint, mint a lisztérzékenység, melynek előfordulása 1 százalék körülire tehető.

A lisztérzékenység és nem cöliá­kiás gluténérzékenység tünetei nagyon hasonlóak, csak ezek alapján nem is tudjuk megkülönböztetni a két betegséget. Eltérés a tünetek megjelenési idejében mutatkozik: NCGS esetén a tünetek a glutén fogyasztása után órákkal, napokkal jelentkeznek, lisztérzékenység esetén ez hosszabb idő.

Európában először a megyében történt egy adott korosztály szűrővizsgálata 2005-ben a Lisztérzékeny Egyesület kezdeményezésére. A célcsoport a hatéves korosztály volt, s az azóta eltelt időben több alkalommal ismételték a vizsgálatokat. Megyénkben a legtöbb lisztérzékeny gyermek Szolnokon és környékén él, Tiszafüred térségében egyetlen esetben sem fordult elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!