Közélet

2017.04.10. 10:30

Már nyári a vízszint a Tisza-tavon

A napokban elérte a végleges nyári vízszintet a Tisza-tó, ezzel hivatalosan is elkezdődött a nyári üzem.

Ujvári László

– A Tisza vízjárása ideális volt az elmúlt huszonnégy napban, megtorpanás nélkül végeztük a feltöltést – reagált megkeresésünkre Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök.

Az első ütem után zavartalanul jött a második.
– Sok feltételnek kell ilyenkor egyidejűleg teljesülnie. A vízhőmérsékletnek el kell érni a tíz Celsius-fokot – magyarázta a szakember, hozzá­téve: az első ütemhez képest tovább csökkent a víz lebegtetett hordaléktartalma, míg oldott oxigénben továbbra is magas.

A Tisza-tó vízállása hétvégén érte el a végleges nyári szintet, a Kisköre-felső vízmércén mért hétszázhuszonöt centimétert. Még korábban kinyitották a zsilipeket, így a téli víz kicserélődött a medencékben is, átöblítették a tározót.

– A vízcsere folyamatos, a Tisza-tó vízkészlete megú­juló, tehát folyamatos a frissvízutánpótlás – mondta lapunknak a Kötivizig kiskörei szakaszmérnöke.
Fejes Lőrinc felidézte: március közepén megkezdődött a vízszolgáltatási szezon – ezt elsősorban a halastavak igényelik –, most is vannak folyamatban ilyen feltöltések.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Fejes Lőrinc Fotó: M. J.
[/caption]

– Az öntözőrendszerek folyamatosan üzemelnek, a Nagykunsági, a Jászsági, és a Tiszafüredi is – jegyezte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!