Közélet

2017.04.09. 16:30

Megnézték a magyarok győzelmével végződő csatát

1990 óta minden év áprilisának harmadik napján felvonulnak a történelmi lovasok Jászjákóhalma főútján a jászberényi zeneiskola fúvósaival, emlékezve az 1848/49-es szabadságharcra.

T. A.

Terjéki Tünde polgármester üdvözölte a megjelenteket, majd Fülöp Tibor – a Tavaszi Hadjárat megálmodója és szervezője – adott át dokumentumfotó-sorozatot a községnek.

Fodor István Ferenc, aki annak idején honismereti szakkörvezetőként hozta a községbe a lovastúrát, az első felvonulásra emlékezett és a hajdani jákóhalmi eseményekre, amikor sok ezer huszár volt egy éjszakára elszállásolva a faluban. A Községi Népdalkör ’48-as dalokat adott elő, majd a koszorúzások után Jászberénybe folytatódott a túra útvonala.

A Horváth Péter Honismereti Szakkör egyébként minden évben megtekinti valamelyik csatát, amint ez most is történt. Most Isaszegen nézték meg az ütközetet, mely úgy zárult, mint annak idején: a magyarok győzelmével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!