Közélet

2017.04.08. 17:30

Múzeumot szeretne kialakítani a saját gyűjteményéből

Mindenki szenvedélyes magángyűjtőként ismeri a városban és a környéken Gulácsi Károly Lászlót. Húsz éve foglalkozik ritkaságok beszerzésével. A szenvedély gyermekkorában kezdődött.

Ujvári László

– Kicsiként tanyán éltük itt Abádszalók közelében, a Királyhalom mellett – mutat egy régi fényképet a gyűjtő.
– Sok régi pénzt találtam a földben, az út mellett vagy éppen a padláson – folytatta.
Volt krajcárja, aprópénze, ezüstérméi. A szerelem ettől kezdve végigkísérte életét. Ez már a harmadik gyűjteménye.
– Ez eddig a legnagyobb és ki tudja, mekkora lesz – mondta nevetve.

– Van itt minden, ami régi, egyedi és értékes. Régi pénzek, bankók, egyedi üvegek, takarékpénztári betétkönyvek, hangyarészvények, képeslapok, régi számlák, bútorok vagy éppen lőcsös kocsik – mutatja az abádszalóki lakos.
A gyűjtemény nagy része az Osztrák-Magyar Monarchia és a Trianon utáni Magyar Királyság korából, Ferencz József és Horthy Miklós időszakából való. Egyedi darabokat gyűjt, amiből több feltorlódik, azokat piacra viszi.

– A papírpénzek állnak hozzám a legközelebb. A bankók gyűjtése az igazi nagy szerelem – mesélte.Vannak persze olyan darabok, amelyekhez kimondottan kedves emlék fűzi.
– Egy üzletelés alkalmával túladtam ezen az érmén – vesz elő egy, az ókori Róma idejéből származó fémpénzt.
– Később arra lettem figyelmes, hogy visszakerült hozzám. Van rajta olyan egyedi ismertetőjel, melyről egyből tudtam, hogy járt már nálam.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Gulácsi Károly László háza egyfajta múzeum is Fotó: Ujvári L.
[/caption]

Azóta természetesen ragaszkodik a különleges érméhez. Amúgy az egykori hangyaszövetkezetekből származó darabokra a legbüszkébb.
– Szívem csücske minden, ami „hangyás”. Az egyedi, feliratos üvegek és a lőcsös kocsi nagy kedvencem. Ez itt például – mutat rá – 2014-ben a Horthy-parkban rendezett Magyarok Kenyere ünnepségen is felvonult, mint bevezető kocsi – részletezi a szenvedélyes gyűjtő.

Vannak családi ereklyék is a hatalmas gyűjteményben.
– Nagyapám kitüntetést kapott IV. Károlytól az első világháborúban tett becsületes szolgálataiért – veszi elő a féltve őrzött kincset.
Végeláthatatlan, tanulságos tevékenység, ahol sokat tanulhat az ember.
– Ennek nincs vége, folyamatosan gyűjt az ember. Egy tárlat sosem lesz teljes, ahogy nem létezik két egyforma gyűjtemény sem – vallja a szalóki férfi, aki szerint minden darab egy külön világ, egy adott bankjegy vagy érme tükrözi az érintett kor életét.

Gulácsi Károly László 1958-ban született, nyugdíjasként éli mindennapjait. Szívbetegsége miatt leszázalékolták, így az utóbbi időben több idő jut hódolni szenvedélyének.
– Tősgyökeres abádszalóki családból származom. Érdekesség, hogy keresztapám volt Kenderesen Horthy Miklós fodrásza – idézte fel.
Kőművesként dolgozott korábban, részt vett a településen a Kossuth-szobor aljzatának építésében is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!