Közélet

2017.04.17. 15:30

Néha strucctojásokat, néha karalábét farag

„Rutinmunka” – legyint az olimpiai bronzérmes Patkó Károly zöldségfaragó, miközben éppen egy karalábévirágot farag. Beszélgetés közben is dolgozik.

Joó Zsuzsa

– Pedig ez nem tartozik az egyszerű virágok közé! Túl sok sziromra kell ügyelnem, nehogy levágjam azokat, ráadásul a karalábét nem könnyű formázni! Hasad, reped, ha fás, dobhatom el! Bár egy karalábét könnyű kicserélni, nem úgy például egy strucctojást, amivel Erfurtban, a kulináris olimpián dolgoztam – teszi hozzá.
– Azt találtam ki ugyanis, hogy tojásokat faragok ott, nem is akármilyeneket: strucctojásokat, a hagyományos tyúktojások mellett!

– Öt nagy méretű tojást akartam a tálra tenni, a többi kisebb mellé. Hét strucctojást vásároltam, amiket másfél-két órán keresztül főztem. A stucctojásokat sokféleképpen használták már fel korábban, de keményre főtt tojásként nem próbálkoztak vele, így tanácsot sem tudtak adni, mennyi ideig kell főzni ezeket. Kiszámoltam, hogy körülbelül másfél-két óra főzési idő szükséges ahhoz, hogy a közepe ne maradjon lágy. Miután megfőttek, kísérleteztem, hogyan kell feltörni, megpucolni, hogy ne sérüljön a fehér rész. Érdekes, hogy a tojások közül csak három volt fehér, a többi szürkés színű, ami nem azt jelenti, hogy elromlott, egyszerűen ilyen egy strucctojás – meséli Karcsi.

Az olimpiai zsűri végül bronz minősítéssel díjazta a faragott strucctojásokat, melyekről a mai napig szívesen mesél a szakember. A következő versenyig pedig gyakorol: ujjgyakorlatként sütés előtt a krumplit és a tököt is megfaragja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!