Közélet

2017.04.07. 09:30

Nemzetőrökből lépnek elő a zászlóalj tagjaivá

Évről évre gyarapodik a jászdózsai hagyományőrző fiatalok száma, akik a tavaszi hadjárat emléktúráján képviselik településüket.

Banka Csaba

– Egy diákokból álló nemzetőr, népfelkelő csapat 2009-ben csatlakozott a tavaszi hadjárat résztvevőihez – emlékezett vissza Vajda Anna a helyi általános iskola igazgatója, aki azóta is többedmagával szervezi a csoport munkáját.

– Először nem volt lehetőségünk arra, hogy korhű egyenruhákat varrassunk, és a ’48-as hagyományokat követve népfelkelőcsoportot hoztunk létre.
Néhány esztendővel később, 2014-ben – ahogy azt a pályázatokból nyert támogatások, az önkormányzat és vállalkozók segítségnyújtása engedte – már egyenruhát is ölthettünk, és megalakítottuk a nemzetőrcsapat tagjaiból az I. Jászkun Honvéd Emlékzászlóaljat.

Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója, illetve az azóta elhunyt Banya László hagyományőrző százados szakmai segítségével jött létre a honvédcsapat, amelynek parancsnokává Panyi Csabát választották.
Az immár mintegy negyvenfősre duzzadt csoport évek óta ott van a hadjárat eseményein, a díszünnepségektől a csataimitációkig egyaránt.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A hagyományőrző had elmaradhatatlan résztvevői minden tavasszal a jászdózsai honvédek és népfelkelők Fotó: Banka Csaba
[/caption]

– Igazi közösséggé vált csoportunk, amelynek első tagjai immár fiatal felnőttként tartanak továbbra is velünk – mondta Vajda Anna.
– Azt gondolom, hogy a közös programokkal, sportolással, vetélkedőkkel, bográcsozással, rengeteg élménnyel gazdagodhatnak a fiatalok, miközben megismerkednek hagyományainkkal és történelmünkkel.

Tavaszi ünnepségsorozat az iskolában

Jászdózsán az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról nem egyetlen iskolai ünnepség keretében emlékeznek meg. Március 15-től egészen április 10-ig számos alkalommal idézik fel hőseink emlékét. Nem csak a népfelkelőcsapat, illetve a honvéd zászlóalj tagjainak van lehetősége az ismeretek gyarapítására az emléktúra részeként. A tápióbicskei diákcsatában sok fiatal részt vesz Jászdózsáról.

Az iskolában tanítás nélküli munkanap keretében vetélkedőket tartanak, akadályversenyt rendeznek, rajzversenyt tartanak a forradalom eseményeiről. A fiatal honvédeket pedig gyakorta hívják ünnepségekre, felvonulásokra, akár a lengyelországi, illetve erdélyi testvértelepülésekre is.

Nagy a fiatalok szerepe

Jászberényben a tavaszi hadjárat emléktúrájához kapcsolódó felvonuláson dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság alapítója egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy éppúgy szükség van a szabadságharc szereplői emlékének megőrzésére, mint a hétköznapok példaképeinek bemutatására. A hagyományőrző mozgalmak pedig éltetői, továbbvivői a magyar szabadságvágynak. Dr. Magyar Gábor, a Magyar Hagyományőr és Világszövetség korábbi elnökségi tagja pedig hangsúlyozta, hogy a kulturális, történelmi örökség megőrzésében épp a fiataloknak van óriási szerepe. Úgy vélte, hogy ha a hagyományainkat hagyjuk elenyészni, akkor nemzeti erőnket is vele együtt hagyjuk semmivé válni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!