Közélet

2017.04.04. 12:50

Újra összefogtak: a leégett épület újjáépítéséért szólt a zene

Énekesek, táncosok, népművészek és zenészek fogtak össze azért, hogy újjászülethessen romjaiból a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület tiszavárkonyi alkotóháza.

Molnár-Révész Erika

Az Aba-Novák Agórában rendezett jótékonysági gálára szinte minden jegy elkelt, a belépő fejenként ezer forint volt. A szervezők a teljes bevételt a használhatatlanná vált épület újjáépítésére ajánlották fel.
– Szegények vagyunk, de a jótékonyságra mindig áldozunk – mondja egy idős szandaszőlősi pár a gálára érkezve. Sorra jönnek a támogatók, és a kihelyezett urnákba is gyűlnek a papírpénzek. A tiszavárkonyi alkotóház január elsején égett porig, amikor egy nagyjából húszfős szilveszterező társaság tűzijátéka belobbantotta a nádtetejét. Az épületből nem sokkal később már csak üszkös gerendák maradtak.

– Sokkoló volt látni, mi maradt harminc év munkájából! – mondja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület titkára.
– Gyerekek táboroztatása, a népművészek alkotótevékenysége is veszélybe került azzal, hogy leégett az alkotóház – mondja Hegedűs József.
– Nagyon jó érzés, hogy segítenek! Harminc éve is összefogással sikerült felépíteni az alkotóházat, és úgy tűnik, ez most is így lesz – teszi hozzá.
– Ezer szállal kötődünk az alkotóházhoz – mondja Horváth Róbert, a Tisza Táncegyüttes elnöke –, ezért segítünk. Nagyon jó közönséget ismertünk meg ott, amikor edzőtáborokat, ünnepeket tartottunk.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A gálaestet Bali József karmester, a Szolnoki Szimfonikusok alapítója, Varga Lajos, a Vivaldi Keresztény Kamarazenekar vezetőségi tagja és Kovács Mihály, a Tisza Táncegyüttes tiszteletbeli elnöke kezdeményezte. FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

A rendezvény fővédnöke, Bene Ildikó parlamenti elfoglatságai miatt levélben üzent a résztvevőknek. Ebben az országgyűlési képviselő azt írta, döbbenetes volt látni, ahogy pillanatok alatt tönkrement egy épület, a kulturális élet egyik fontos helyszíne. Nagyon jó látni, hogy ilyen sokan összefognak az újjáépítéséért. Közben a színpadon egymást váltják a fellépők, mindenkit egy cél vezérel: visszaállítani eredeti pompájába a sokak által használt és kedvelt alkotóházat.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

A jótékonysági gálán a Vivaldi Keresztény Kamarazenekar, a Tisza Táncegyüttes, a Szolnoki Kodály Kórus és a MÁV Férfikórus, a Légierő Zenekar, a Brill Vokál és Murányi Kata, az Ádám Jenő Zeneiskola növendéke vett részt. Aki nem tudott részt venni a jótékonysági gálán, az is segíthet, mégpedig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület erre a célra elkülönített bankszámláján keresztül.

Egykor így épült fel

A tiszavárkonyi alkotóházat 1985-ben adták át, közel negyven vállalat, egyesület összefogásának eredményeként. Nem sokkal előtte alakult meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület mintegy nyolcvan megyei alkotó részvételével, ekkor született az alkotóház gondolata is. Az alapanyagokat és az építkezést többek között megyei nagyvállalatok, a honvédség, különböző egyesületek és művészek, ifjúsági klubok segítették, igazi táradalmi összefogás alakult ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!