Közélet

2017.04.30. 17:30

Vakáció: itt az idő eldönteni, hol nyaraljon a gyerek

Ne higgyük, hogy tavasszal korai megszervezni gyermekeink nyári szüneti időtöltését. Bár a táborozási szezon csak június közepén, a vakáció első napjával kezdődik, a jelentkezések már hetek óta tartanak.

Szoljon.hu

Kínálat bőségesen akad, szabad hely egyre kevésbé.
– Tíz hét...! – nyög fel Szabados Mária, amikor szóba jön a nyári szünet. A dolgozó, kétgyermekes anyuka már januárban elkezdte a két és fél hónap megszervezését, a szabadságok kivételét, a nagyszülők fogadókészségének felmérést, a barátok kifaggatását egy közös nyaralást illetően, egy olcsó külföldi út lefoglalását és legfőképpen a nyári táborok sokszínű skálájának megismerését.
– A vakáció nekünk tiszta logisztika. Csaknem négy olyan hét van, amikor valamilyen táborba „be kell dugni” a gyereket, a többit családi-baráti körben megoldjuk – magyarázza az édesanya.

Mária elmondja, tízéves gyermekeit már beíratta az iskola által szervezett napközis táborba, egy szintén bejárós kutyás táborba, valamint (amennyiben nyer az iskola) Erzsébet-táborba is utaznak. Ezen kívül több lehetőség is van a forró hónapok hasznos eltöltésének: kézműveskedés, egyházi szervezésű utazások, alapítványok által meghirdetett tematikus pár napok...
– Árérzékeny vagyok, mivel nekem minden költség a két gyerek miatt duplázódik, nem mindegy, mi, mennyibe kerül – fűzi hozzá Mária.

Egy felmérésből az derült ki, hogy a szülők hatvan százaléka ottalvós tábort keres gyermekének, míg a napközis táborokat valamivel több mint negyven százalék igényelné. A leggyakrabban táborozó korosztály a 10–13 éves gyerekek, ők több mint a felét teszik ki az összlétszámnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Képünk illusztráció FOTÓ: Shutterstock
[/caption]

Tavalyhoz képest idén is növekedtek a táborárak. Legolcsóbb most is az Erzsébet-tábor, ami összesen ezer forintba kerül a szülőnek. Az iskolák most pályáznak a minisztériumnál a tábor megszervezésére, hetek múlva derül csak ki, utazhatnak-e a diákok. Ugyancsak az iskolák vagy az önkormányzat által (a Tiszaligetben) szervezett és támogatott napközis táborok a második legolcsóbbak: itt csak az étkezést kell kifizetni, azaz gyermekenként egy hétre körülbelül 3500 forintot.

A tematikus bejárós kézművestáborok kicsit költségesebbek, egy hétért Szolnokon 7200–10 ezer forintot kérnek (plusz étkezés). Drágábbak a lovastáborok, egy hét 20 ezer forintba kerül, a szolnoki erdei, a túlélő- vagy zootáborokért ennél is többet kell fizetni: 25 ezret (itt azonban 3-szori étkezés benne van az árban). Ez az összeg azonban sok szülőnek nem okoz problémát: a táborok legnagyobb része már betelt.

Az „ottalvós” hetes táborok 35 ezer forinttól indulnak, az árak szórása viszont óriási! A Táborfigyelő honlapon elérhető legdrágább tábor egy szuperintenzív anyanyelvi angoltábor, ennek díja 219 000 forint egy turnusra, de a Balatonon egy szörftáborért, vagy egy golftáborért is több mint százezer forintot kell fizetnie a szülőknek.
– Az iskolák is szerveznek nyári napközis táborokat megfizethető tarifával, bár az igaz, hogy ha színesebb programokat is terveznek, az már drágább – mutatott rá Földváriné Jeneses Katalin, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Képünk illusztráció FOTÓ: Shutterstock
[/caption]

– Úgy vélem, a szülők többé-kevésbé fel tudnak készülni a nyári szünetre, bár tény, hogy ez nem könnyű. Sokszor a nagyszülők segítségét veszik igénybe, de gyakran ők is dolgoznak. Érzékeny kérdés, milyen hatása van a nyáron szerzett élmények különbözőségének. Nyilván a tehetősebb szülők gyerekei szeretnek dicsekedni, hogy ki milyen messzire utazott. Viszont a nagyszülőknél, faluhelyen töltött időszak értékeit is ki lehet domborítani.

Tény, hogy a magyarországi táborpiac az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül. Mind minőségben, mind mennyiségben látható az előrelépés, azaz egyre jobb táborokat találhatunk. Az óriási választék miatt a döntés egyre nehezebb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!