Közélet

2017.05.20. 17:30

A mai vándorember: fodrásznál még sosem volt, néha pedig a folyóban fürdik

Szamaras Lőrinc gyerekkora óta járja az országot. Ott az otthona, ahol álomra hajtja fejét. Állataival él együtt, akiknek érti a nyelvét. A 62 éves férfi igazi vándorember.

Joó Zsuzsa

Ott jön a remete! – súgnak össze a gyerekek. Mások ujjal mutogatnak rá, néhányan meg is szólják. A falu főutcáján komótosan közeledik felénk, lován ülve. Sokan látták már errefelé, de senki nem tudja, ki is ő valójában.
– Vitéz Szamaras Lőrinc Magyar Királyi Nullafigura vagyok. Hatvankettő éves! – mutatkozik be udvariasan. Lassan száll le lováról, látszik, ideje, mint a tenger.

– Én vagyok a természet és a természetesség egyik legnagyobb barátja – bólint a férfi, hozzátéve, az ő otthona ott van, ahol éppen álomra hajtja a fejét. Most Tiszakürt-Bogarasban.
– Gyerekkorom óta vándorlok. Amikor elvégeztem a nyolc osztályt, nyakamba vettem a világot. Hogy magányos élet lenne ez? Társaim és barátaim az állataim, velük szoktam beszélgetni. Megértem én őket szavak nélkül is. Ők is megértenek engem, egy vérből valók vagyunk! – magyarázza a férfi, miközben megpaskolja legelésző lova hátát.
Egy darabig némán figyeljük őket: lovat és gazdáját, az állat fogai közül kiszűrődő fű harsogását hallgatjuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Lőrinc saját elmondása szerint soha nem volt fodrásznál és 1976 óta nem borotválkozik Fotó: Joó Zsuzsa
[/caption]

– Van egy lakókocsim, éjszakára ott húzom meg magam – folytatja.
– Ha megunom, odébb állok, megkérek valakit, húzza el a kocsimat. Van egy lavórom, abba’ szoktam mosdani, a vizet kútról hozom. Van, hogy a folyóban vagy a patakban fürdöm. Nyáron könnyebb ugye, de télen is megoldom. Persze, a mosdás nem a legerősebb oldalam. Fodrásznál például soha nem voltam még – súgja meg a vándor, hozzátéve, a mostaninál jóval hosszabb volt a haja, de a kor előrehaladtával a hosszú hajszálak kihullottak, az újak meg nem nőttek tovább.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] FOTÓ: Joó Zsuzsa
[/caption]

A szakáll is „megállt”, de legalább nincsen vele baj.
– 1976-ban látott az arcom utoljára borotvát. Hát, az se most volt... – legyint. Látszik, hogy gondolatai elkalandoznak a múltba. Meg az is, ahogy a remetékhez illik, nem vagyonos ember.

– Tizenöt forintom van. Ezzel nem megyek messzire, de nekem elég. Reggelire csalánteát iszok, ebédre vízben főtt darát eszek. Húst szinte sose, csak akkor, ha kapok valakitől. Meg van kecsketejem is, na azt szeretem! – csillan fel a szeme, majd megfogva derekát, megállapítja, most kövér, még úszógumi is van az oldalán. Zavarja is nagyon, a hiúság nem veszett ki a vándorévek alatt belőle...

– Tekintettel kell lennem a kis szamaramra is, akire ráülök. Vele szoktam menni a boltba, vigyázni kell rá! Láttak már a szamarammal? – néz ránk.
Lőrinc hajába belekap a szél...
– Szokták mondani, hogy úgy nézek ki, mint Jézus. A gyerekek szerint a Mikulásra hasonlítok. Maguk szerint?

Szerintünk a férfi csoda­bogár.
– Pedig vannak még nálam is csodabogarabbak! Ismerek egyet-kettőt, persze, azok nem hölgyek...
Mert ezt az életet kevés nő viseli el hosszú távon. Volt barátnőm régebben, de nem sokáig. Most nincsen senki. Se asszony, se család. De tudják, mit mondok? Én így is boldog vagyok. Szerintem.

Állatainak nincsen neve

Megtudjuk, Szamaras Lőrincnek (nem vagyunk biztosak, hogy valóban ez az igazi neve) van két lova, három szamara, egy kis öszvére, kilenc kecskéje, két kutyája meg néhány baromfija. Velük járja az országot, hol itt, hol ott bukkan fel lován vagy szamarán ülve. Az állatoknak nincsen nevük, a kiskutyákat kiskutyáknak, a kislovat meg kislónak szólítja. Mindennapi betevő falatját a természet gyümölcsei adják, boltban kapható élelmiszerre pár forintot költ csak. Alkalmanként ide-oda beáll dolgozni, főleg jószágok mellé. Az állattartók már ismerik: ő a Szamaras Lőrinc, az állatok nyelvén beszélő vándor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!