Közélet

2017.07.02. 13:30

Álomnyaralás

Ma is sokan úgy vélik, hogy a nyaralás – főleg a külföldi nyaralás – csak a gazdagok, a „nagy pénzű népek” kiváltsága.

Szarvák Emese

Ilyen meggondolásból a szegény ember csak legyint, mikor az üdülés kerül szóba, mondván: ugyan miből?

Én mégis egy szegény ember, egy szegény asszony nyaralásáról szeretnék néhány szót írni. Kedves ismerősöm a hetvenes évei elején járó Marika néni, aki – divatos szóval élve – kisnyugdíjas.

Tényleg kicsi. Sosem volt rengeteg pénze, sokszor még ­éppen elég sem. Viszont volt egy álma, szeretett volna minél több helyre eljutni az országban, a világban, amíg még kora és egészsége engedi. Fiatalon és később sem volt lehetősége rá, szinte a megyét sem nagyon hagyta el azelőtt.

Ám hét-nyolc évvel ezelőtt eldöntötte: akkor is utazni fog. Kis lépésekkel, szorgos gyűjtögetéssel utazott egyre messzebbre, míg tavaly az örök város, Róma meglátogatásával elérte azt, amire vágyott – eljutott külföldre! Le is ült a Navona­ téren, és csak nézte a mellette fényképezőgépet kattogtató turistákat, és arra gondolt – neki nem kell fotó, ezt a képet ő örökre az emlékezetébe véste.

Marika nénivel nem arra szerettem volna rámutatni, hogy a szegények élete örök kuporgatás, még ha így is van. Hanem hogy apró célokat bárki kitűzhet, még ha a nyaralás azzal kezdődik is: átlépni a település vagy a megye határát. Mert az is lehet élmény, nemcsak a külföldi nagyvárosok vagy a Riviéra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!