Közélet

2017.07.06. 12:50

Egymásra jobban hallgatnak a fiatalok

Az iskolai, baráti közösségek sokkal nagyobb hatást gyakorolnak a fiatalok döntéseire, mint bármilyen, felnőttek által tartott felvilágosító előadás. A Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) egyik legfontosabb feladatának tekintik, hogy kortárs segítőket vonjanak be a megelőző munkába.

Banka Csaba

A kistérségben szűk fél évvel ezelőtt létrejött KEF munkájához minden jászsági település csatlakozott, számos civil közösség jelezte támogatását, időközben pedig létrejöttek a munkacsoportok, az alkohol- és a drogfogyasztás megelőzése érdekében végzendő feladatok meghatározása zajlik, valamint megkezdődött a helyzetelemző munka is.

A KEF hatékony működésének egyik fontos tényezőjeként emelte ki Szatmári Antal­né, a fórum elnöke, hogy minden jászsági településen jelen vannak, illetve folyamatosan veszik fel a kapcsolatot az egyes intézményekkel, köztük az iskolákkal.

– Az egyik legfontosabb fela­datnak azt tartjuk, hogy minél hamarabb be tudjuk indítani a kortárs segítő programot – mondta. – A mindennapok tapasztalata – amit a szakemberek is megerősítenek –, hogy rendkívül nagy hatással van a diákokra az a közösség, amiben hétköznapjaikat töltik. Sokkal inkább elfogadják a korban hozzájuk közelebb állók tanácsait, mint a felnőttekét. Nem mindegy tehát, hogy az alkoholról, drogokról milyen formában, illetve kitől hallanak a gyerekek.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A fiatalok egymást erősen befolyásolják, nem mindegy a társaság Fotó: Shutterstock.com
[/caption]

A KEF elnöke úgy vélte, hogy a kortárssegítő program képzéseit várhatóan a tanév kezdete után tudják majd elindítani. Közben pályázatot adtak be egyrészt a képzések előkészítése érdekében, másrészt célként fogalmazódott meg, hogy egy drogambu­lanciát hozzanak létre a Jászságban. Sürgősségi ellátás ugyan működik, de a szenvedélybetegek számára nyújtandó hosszú távú segítségért jelenleg még Szolnokra kell utaznia az érintetteknek.

– Az első lépés ezen az úton egy úgynevezett alacsonyküszöbű ellátási forma indítása – tette hozzá Szatmári Antalné. – A drog-, illetve alkoholproblémával, egyéb szenvedélybetegséggel küzdők számára egy ilyen intézmény nem támaszt nehezen teljesíthető feltételeket. Nincs szükség orvosi igazolásra a szolgáltatás igénybevételéhez, illetve az érintettek számára ingyenes és anonim az ellátás.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A fiatalok egymást erősen befolyásolják, nem mindegy a társaság Fotó: Shutterstock.com
[/caption]

Mint megtudtuk, itt ­pszicho­ló­giai, pszichiátriai tanácsadást adnának, szociális munkások segítenék az érkezőket, vagy épp csak telefonos információs vonalat tartanának fenn. Ahhoz, hogy egy ilyen intézmény létrejöjjön, természetesen szükség van az anyagi háttér megteremtésére is. A pályázatok beadásához ennek megfelelően meg is kezdődött az előkészítő munka.

Az pedig már hosszú ­távú célként jelenik meg, hogy ­valóban be tudják indítani a drogambulanciát, ­mellette pedig létrehozzanak egy gyermekpszichológiai osztályt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!