EGÉSZSÉGÜGY

2017.07.11. 17:52

A fogorvosi szék megérkezett, de még új orvosra vár a praxis

Ideális körülmények várják a hosszú ideje betöltetlen praxis új gazdáját, mivel megérkezett végre az új fogorvosi szék. A túrkeviek abban reménykednek, hogy néhány hónapon belül rendeződik a helyzet.

Szilvási Zsuzsa

Megérkezett az új fogászati kezelőegység – mutatja Vida Tamás polgármester és dr. Tóth Ferenc, a másik körzet fogorvosa

Fotó: Mészáros János

Egy vitás eset miatt nemcsak fogorvos, de berendezés nélkül is maradtak a túrkeveiek. Hosszas pereskedést követően azonban talán most rendeződik a helyzet. Immár két esztendeje üres ugyanis a két ­fogorvosi körzet egyike. Bár a páci­ensek ellátását helyettesítéssel megoldották, hosszú ­távon csak az jelenthetne igazán megnyugtató eredményt, ha ismét önálló­ fogorvos vinné a praxist.

Az elmúlt időszakban azonban erre azért sem volt lehetőség, mert pereskedés folyt a korábbi orvos és az önkormányzat között.

– Nemcsak a praxis állt üresen éveken keresztül, de maga a rendelő is. Az előző fogorvos ugyanis magával vitte a kezelőegységet is... – tudtuk meg Vida Tamás polgármestertől.

– Nyilvánvaló volt tehát, hogy elsőként egy új kezelőegységre van szükségünk, hiszen azt nem is reméljük, hogy a korábbi berendezést visszakapjuk.

– A bírósági döntésnek megfelelően a pénzügyi és jogi szakemberek majd megállapodnak a korábbi orvossal, ettől azonban nekünk még nem lesz olyan fogorvosi rendelőnk, ahol lehetne fogadni a körzet pácienseit.

– A képviselő-testület ezért úgy döntött, hogy új kezelőegységet kell vásárolni. A közel ötmillió forintos rendkívül modern berendezés a napokban érkezett meg, a szakemberek beüzemelték, így valóban semmi akadálya, hogy „beköltözzön” az új orvos.

A néhány éve épült központi rendelő szinte minden igényt kielégít a városban. A háziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi körzeteknek egyaránt korszerű körülményeket biztosít, egy helyen minden megtalálható. A másik fogorvos rendelésére ottjártunkkor is többen vártak. Értelemszerű, hogy jóval nagyobb a zsúfoltság, mint ha két orvos dolgozna párhuzamosan.

Megérkezett az új fogászati kezelőegység – mutatja Vida Tamás polgármester és dr. Tóth Ferenc, a másik körzet fogorvosa
Fotós: Mészáros János

 

– Annak idején mindkét fogorvosi körzetnek venni akart az önkormányzat egy-egy kezelőt, ám ide egy drágább konstrukciót kért az akkori fogász, így az a döntés született, hogy lízingeljük a berendezést. A lízing „gazdája” a fogorvos volt, az önkormányzat pedig pénzbeli hozzájárulással egészítette ki a fizetendő összeget, illetve az önkormányzat tulajdonában lévő rendelőt is birtokba adtuk neki.

– Csakhogy időközben a feladatellátási szerződés be nem tartása miatt meg kellett válnunk a doktor úrtól. A vita a rendelési idők miatt robbant ki, szerintünk ugyanis a fogorvosunk nem az előre megszabott időben fogadta a pácienseket. Hosszas pereskedés kezdődött, mely végleg még nem zárult le. Most azonban már legalább annak nincs akadálya, hogy arra betöltse valaki a praxist – tette hozzá a polgármester.

Szeretnék mielőbb betölteni a helyet

Túrkevén elvileg két ­fogorvosi praxis működhet, így ­jelenleg a fél városnak nincs ­fogorvosa, csupán a másik körzetet vivő orvos, dr. Tóth Ferenc­ folyamatos helyettesítésének köszönhető, hogy nincs fennakadás, gyakorlatilag teljes egészében megoldott az ellátás. A város képviselő-testülete arra törekszik, hogy mielőbb betöltse ezt az üres praxist is, ezért több alkalommal is pályázatot írtak ki a körzetre.

Mivel a körzet tartósan betöltetlennek számít, állami­ praxistámogatást kaphat az a fogorvos, aki vállalja, hogy Túrkevén dolgozik. A keviek abban bíznak, hogy néhány hónapon belül végre valóban lesz fogorvosuk, a legutóbb kiírt­ pályázatra ugyanis több komoly­ jelentkező is akadt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!