Közélet

2017.07.05. 12:50

Hogy ne legyen tortúra egy egyszerű vérvétel...

Akár egész napos procedúrát is jelenthet egy vérvétel a kistelepüléseken élők számára. Az alig néhány perces művelet miatt ugyanis a legtöbb esetben több órás utazásra kényszerülnek.

Szilvási Zsuzsa, Banka Csaba

Egy vérvétel, laborvizsgálat alapvetőnek számít manapság a gyógyításban. Míg azonban a nagyobb településeken élők számára viszonylag egyszerűen elérhető ez a csöppnyi fájdalommal járó beavatkozás, az eldugottabb kistelepüléseken élőknek igazi tortúra lehet.

Bár elméletileg a háziorvosi rendelőkben is van lehetőség vérvételre, az orvos nem mindenhol vállalja ezt, hiszen a feladat nem kötelező számukra. A vidéki rendelőkből ráadásul nem olyan könnyű beszállítani a levett vért, hiszen hosszabb időn át nem megfelelő hőmérsékleten való tárolás esetén bizonyos paraméterek megváltozhatnak, így előfordulhat hamis eredmény is a kiértékeléskor.

Korábban több háziorvos pedig bevezette, hogy ő vagy az asszisztens hetente egy napon levette a vért a mozgásukban korlátozott páciensektől akár az otthonukban is vagy a rendelőben.

– Néhány évvel ezelőttig kitűnően működött az a rendszer, hogy mi levettük a vért, elküldtük Tiszafüredre, a laborba, s akár már aznap délután megérkezett az eredmény e-mailben – mondta el kérdésünkre válaszolva dr. Vaszily Edit tiszagyendai háziorvos. A néhány ezer fős kistelepülés lakói azonban manapság már arra kényszerülnek, hogy Karcagra utazzanak vérvételre.

– Mivel a járások kialakításakor a mi településünk elkerült Tiszafüredtől, ott már nem fogadják be a vizsgálati anyagot, a szigorú szállítási előírások miatt pedig mi nem tudjuk szabályszerű módon elküldeni a vért a karcagi kórházba. Sajnálatosnak tartom, hogy a pár perces vizsgálat miatt most Karcagra kell küldeni a betegeket, hiszen sok esetben nehezen mozgó, idős, gyenge páciensekről van szó. Arról is tudomásunk van, hogy sokan vállalják, hogy inkább kifizetik a több ezer forintos költségeket, de magánrendelés keretében mennek el vérvételre. Ilyenkor ugyanis rövidebb a várakozás, nem kell szabadságot kérni és az egész napot rászánni az utazásra.

Több település azzal is segíti lakóit, hogy megteremti helyben a vérvétel lehetőségét. Kunhegyesen néhány esztendővel ezelőtt alakítottak ki ehhez megfelelő labort, Jászárokszállás önkormányzata szintén évek óta finanszírozza a vérvételek költségét a helybéliek számára. Mint azt Gergely Zoltán árokszállási polgármester elmondta, a városi költségvetés anyagi hátterének köszönhetően heti két alkalommal vesznek vért azoktól a helybéliektől, akik számára laboratóriumi vizsgálatot rendelt szakorvosuk.

A levett vért szintén a város költségén szállítják a laboratóriumba. Azok a helyiek sincsenek kizárva a lehetőségből, akik betegségük miatt ágyhoz kötöttek. A vizsgálatokhoz szükséges vérvétel miatt hozzájuk házhoz mennek az egészségügyi dolgozók. A költségek biztosításával komoly terheket vesznek le a lakosság válláról, hiszen összességében legalább akár félnapos buszozástól, illetve várakozástól kímélik meg a helybélieket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!