JÁSZKUNSÁG

2017.08.28. 19:55

Már most, nyáron hiány van tűzifából a megyében

Bár messze még a tél, sokan már elkezdték beszerezni a tűzifát. Korábban ez az őszi hónapokra volt jellemző, idén viszont már a legtöbben nyáron keresik a tüzelőt. Ilyenkor azonban szinte lehetetlen fához jutni.

Töretlen a kereslet a tűzifa iránt a nyári hónapokban – mondja az egyik szolnoki Tüzép alkalmazottja, Szabó Attila

Fotó: Mészáros János

– Mindig nyáron veszem meg a tűzifát, mert ha nem jut hozzá az ember időben, nedves fával kell fűtenie – mondta a szolnoki István.

– Az idei nyáron azonban nem lehet fához jutni, több hetet is várni kell a fakereskedőknél – panaszolta a férfi.

Várady Attila, a Várady Tüzép Kft. ügyvezetője szerint valóban hiány mutatkozik tűzifából.

– Az utóbbi időben megnőtt a kereslet a tűzifa iránt, a magyarországi kitermelés viszont korlátozott, így nem fedi le a szükségleteket. A fakitermelés ugyanis tavasszal leáll és csak október elején indul újra – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

– Korábban sok fát hoztak be külföldről, azonban mióta bevezették az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert, vagyis az EKÁER-t, egyeseknek nehezebbé vált az import. Ez azt jelenti, hogy a NAV nyomon követi a tűzifa útját a határátlépéstől a lerakóig, ezért csak hivatalos papírokkal lehet fát behozni.

– Ezzel próbálják kiszűrni a feketén eladott tüzelőt, így viszont nem érkezik be annyi tűzifa, mint amennyire igény lenne. Ráadásul jelenleg Erdélyben is fahiány van, pedig innen eddig jelentős mennyiség érkezett be hazánkba – magyarázta Várady Attila, aki azt is elmondta, hogy korábban a szezonra korlátozódott a tűzifavásárlás, de most már egyre többen keresik a fát nyáron is.

Az akác, a tölgy, a bükk, a gyertyán, tehát a kemény fák a keresettek, de az akác a legkedveltebb és ez a legdrágább is.

A hiány miatt egyébként várható, hogy emelkedik a tűzifa ára.

– Érdemes már tavasszal vagy a nyár elején megvenni a következő évre való tüzelőt, ugyanis a tavasszal kitermelt fa a nyár végére elég jól kiszárad.

– Ilyenkor azonban már nem nagyon lehet kapni, ahol pedig mégis, ott is egy hónapos előjegyzést vesznek fel rá – fejtette ki az ügyvezető, aki hangsúlyozta, hogy mivel még mindig próbálnak feketén fát eladni, ezért csak hivatalos helyen vegyünk tüzelőt, mozgó faárusoktól soha, mert nem csak a mennyiséggel csapják be a gyanútlan vevőt, hanem a fa eredete sem utánkövethető.

Töretlen a kereslet a tűzifa iránt a nyári hónapokban – mondja az egyik szolnoki Tüzép alkalmazottja, Szabó Attila
Fotós: Mészáros János

A legfontosabb azonban, hogy ne utaljunk pénzt ismeretleneknek.

– Beindult már a kereslet a tűzifák iránt – erősítette meg Ferenczi Sándor is, a Tisza-tói Tüzép Telep és Fészek áruház igazgatója.

– Van választék is, akác, bükk, tölgy, azonkívül forgalmazunk egyméteres darabokban, karikára vágva vagy konyhakész állapotban is. Folyamatos utánpótlást tudunk most biztosítani, a fát az Északi–Középhegységből szerezzük be.

– A szenet is keresik már, az elmúlt évekhez képest élénk az érdeklődés a lignit iránt, ami korábban nem volt tapasztalható. Megfigyelhető, hogy idén már júliustól vásárolják a tüzelőt, míg korábban sokan kivártak az őszi időszakig.

– Szénből még lengyel lángborsóval is rendelkezünk korlátlan mennyiségben. Egyéb háztartási szenet csak szeptember közepe-vége felé forgalmazunk, mivel a nedvességtartalom miatt a tárolása nem megoldott a Tüzép-telepeken.

Szoljon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!