SZOLNOK

2017.08.04. 10:32

Gőzössel búcsúztatták az ismert mozdonyvezetőt

A közelmúltban, 63 esztendős korában sajnálatosan elhunyt Rimaszombati István, Magyar­ország nosztalgiavonatainak egyik legismertebb (gőz)mozdonyvezetője, fiatalon a Szolnoki Olajbányász SE egykori kosárlabdázója

Mészáros Géza

A gőzös húzta nosztalgiaszerelvény és kollégái is búcsúztatták a közelmúltban elhunyt Rimaszombati István vasutas-mozdony­vezetőt

Fotó: Mészáros János

Munkáltatója, a Magyar Államvasutak Zrt. emléke előtt tisztelegve, a szolnoki vasutasember keddi temetése napján az Indóházhoz, az ószolnoki pályaudvarra, majd a jelenlegi vasútállomásra érkeztetett egy nosztalgiaszerelvényt.

A három Pullman-kocsivontatmányt húzó, legendás 204-es, nagykéményes gőzmozdonyt ezúttal Rimaszombati úr egykori kollégái vezették Szolnokig és vissza. A szerelvényt, annak faránál egy szintén legendás mozdony, a „Púpos” csúfnevű, zöld színű M40-es dízel gyorsította fel.

A vasúttársasággal és a vasúttörténettel elhivatott Rimaszombati István korábban beszélt arról, hogy a 204-es gőzmozdonyt magyar tervek alapján osztrák mozdonygyárak is építették. Az őt búcsúztató 1900-ban készült, 1952-től a csepeli szabadkikötőben dolgozott, majd 2016-ban újították fel.

Mészáros Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!