abony

2017.08.26. 11:27

Újságárus, jelmezes kabalafigura és aláírásgyűjtő is az abonyi Zsolt

Az elmúlt több mint húsz év alatt neves sztárok és egy különleges hobbi határozta meg Jáger Zsolt életét. Albert Flóriántól a portugál nagykövetig számos híres személy kézjegyét őrzi az abonyi gyűjtő.

Ő a ceglédi férfi kézilabdacsapat „kabalafigurája” is. S hát mi más is lehetett volna, mint egy bátor és elszánt oroszlán

Fotó: Hartai Gergely

– Gyermekkorom óta tart már ez a gyűjtőszenvedély… – mesélte Damjanich utcai otthonában Zsolt, aki állítja, száznál is több híresség autogramját őrzi gazdag szekrénybéli repertoárja.

– Újságárusként dolgozom, és azt mondhatom, számomra minden ezzel kezdődött – beszélt a kezdetekről, s hozzátette:

– Munkám során rengeteg emberrel találkoztam, és a végén arra lettem figyelmes, hogy ez idő alatt számos ismeretség köttetett és több új kapcsolatot is sikerült kialakítanom.

Kíváncsiak voltunk, vajon kitől származik a gyűjtemény első „írott emléke”.

– Nehéz lenne megmondani, ki volt az első, aki megtisztelt az aláírásával, de az biztos, hogy Hofi Géza az elsők közt volt.

– Sajnos azonban az idők során az ő dedikálása elveszett – magyarázta sajnálkozva, miközben egy ódon bútor polcairól valóságos kincsek kerültek elő.

– Nézze csak, évekkel ezelőtt Albert Flórián is dedikált nekem – mutatta a focilegenda megsárgult papíron hagyott kézjegyét.

– A régi Fradi-stadionban volt elintéznivalóm, amikor is az ügyemben éppen hozzá irányítottak. Beléptem az irodába, ekkor döntöttem úgy, aláírást kérek tőle. Nem volt más nálam, csak egy kockás papírdarab, így ezt nyújtottam át neki.

Zsolt lelkesen beszélt a fotók és szignók történetéről, melyekből kiderült, a Neoton Família sztárjaitól, Sipos F. Tamástól, egy angol kaszkadőrtől és Szikora Róberttől is őriz emlékeket, de egy régi táskából Déri János műsorvezető, Usztics Mátyás színész és Sándor György előadóművész autogramjai is előbukkantak.

Egyebek közt a KGB zenekar tagjaitól is őriz aláírást, mutatja az abonyi Jáger Zsolt
Fotós: Hartai Gergely

– Korábban Fenyő Miklóstól is szerettem volna autogramot kérni, de eddig még sehogy sem sikerült – árulta el.

– Közös fotóm készült ifj. Knézy Jenővel, akivel egy környékbeli sportesemény alkalmával volt lehetőségem pár szót váltani. Megosztottam vele, milyen tisztséget töltök be a ceglédi kézilabdacsapatnál – mosolyodott el.

Különleges „munkájáról” honlapunknak is mesélt.

– Egy alkalommal elhatároztam, felkeresem a ceglédi férfi kézilabdacsapatot, és egy felajánlást teszek nekik: szívesen lennék a csapat jelmezes kabalafigurája – taglalta, s elárulta azt is, gyakran szerepel színdarabokban, így nem volt idegen számára a szerep.

– Mi más lettem volna, mint egy oroszlánfigura – mutatott az embernagyságú prém felé.

– A ceglédiek egyébként el is fogadták az ajánlatot – adott hangot örömének, s annak, hogy a helyi közönség szívébe is gyorsan belopta magát. Mostanra pedig szinte valamennyi mérkőzésen ott van és buzdítja a nagy kedvenceket.

Ő a ceglédi férfi kézilabdacsapat „kabalafigurája” is. S hát mi más is lehetett volna, mint egy bátor és elszánt oroszlán
Fotós: Hartai Gergely

Beszélgetésünk közepette egy cetli fordult ki az aláírásokat rejtő csomagból.

– Szerencse, hogy nem szállt messzire a cédula, erre ugyanis még a portugál nagykövet dedikált nekem akkor, amikor Szolnokon járt – mutatott a papírra.

Zsolt végtelennek tűnő kollekciójában operaénekesek, politikusok és rockegyüttesek is szerepet kaptak. A negyvenöt éves férfi nagy becsben őrzi kollekcióját, mely már most óriási eszmei értékkel rendelkezik.

Kiállításra is érdemesnek tartották

Zsolt nem csupán az asztalfióknak gyűjti a sztároktól és politikusoktól származó értékeket. Egy időre saját kiállítása is nyílhatott, melynek akkor az abonyi kultúrház adott otthont.

Megtekinthetők lesznek-e a különleges aláírások a közeljövőben?

Sajnos nem tudjuk, ám az biztosan állítható, megérne még egy tárlatot az évek munkájából született gyűjtemény.

A város „kincsgyűjtőjéről” egyébként kevesen tudják, hogy az újságok árusítása mellett bizony szívesen írja is azokat. Korábban készített tudósításokat is, a közéleti műsorok iránti rajongása pedig nem ismer határokat.

– Történt olyan eset is, hogy elmentem egy stúdióba, érdekelt ugyanis az egyik közkedvelt televíziós műsor készítése. A biztonsági őrrel sikerült egyeztetni, hogy beengedjen a forgatásra, így végül szemtanúja lehettem az ott történt eseményeknek – osztotta meg élményeit honlapunkkal az abonyi Jáger Zsolt.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!