SZOLNOK

2017.08.25. 11:30

Így közlekedjünk helyesen a megújult Várkonyi téri körforgalomban

Gyorsabbá és biztonságosabbá vált a közlekedés a megújult Várkonyi téri csomó­pontban, ugyanis a modern, spirálos körforgalmat sávváltás nélkül lehet elhagyni. Sokan azonban nincsenek tisztában az új és helyes forgalmi renddel. Minderre egyik olvasónk is rávilágított levelében.

Olvasónk kifejtette, hogy nap mint nap közlekedik a Várkonyi téri körforgalomban, és szinte naponta meggyőződik arról, hogy autós társainak egy része nemigen tudja, milyen közlekedési szabályokat kell betartani és hogyan kell balesetmentesen haladni.

Miután ezzel többször is szembesült, honlapunkhoz fordult, hogy egy cikkben mi is ismertessük, mi a helyes közlekedési rend errefelé.

Ehhez oldalunk a megyei rendőr-főkapitányságtól kért segítséget.

– Már a behajtás előtt ­figyelni kell az útburkolati ­jeleket és a besorolás rendjét jelző táblákat, amelyek ­előre jelzik, hogy a körforgalom megközelítése esetén mely ­sávokból érkezve mely irányokba haladhatunk tovább­ – tanácsolta Szabó Zita megyei rendőrségi sajtószóvivő.

Már a behajtás előtt figyeljük a besorolás rendjét jelző táblákat!
Forrás: police.hu

– Ha a legelső kihajtóágon szeretnénk a körforgalmat elhagyni, mindenképpen a külső sávból kell megközelíteni, a körforgalom külső sávjába kell érkezni, majd a körforgalmat az első kihajtónál kell elhagyni.

– Ha a második vagy a harmadik ­kihajtónál szeretnénk elhagyni a körforgalmat, ­akkor a megközelítést a belső forgalmi sávból kell megtenni és a körforgalom belső forgalmi sávjába­ kell érkezni, majd a második kihajtón kihaladni, illetve ­tovább haladva a harmadik kihajtón a ­forgalmi sáv kivezet­ a körforgalomból – magyarázta a szóvivő.

Az útburkolati jelek is mutatják, hogy mely sávokból érkezve, mely irányokba haladhatunk tovább
Forrás: police.hu

Hozzátette, a baleset lehetőségét csökkenti­, hogy a Szolnok ispán körút irányából a Dr. ­Sebestény Gyula út ­irányába kanyarodósáv épült.

– A körforgalomban ugyan nem építettek ki gömbsüvegsort a sávok fizikai elválasztására, de ha valaki a külső sávon halad be a körforgalomba és mégis a második vagy a harmadik kihajtón szeretné elhagyni azt, a balesetek megelőzése és a forgalom folyamatosságának megőrzése érdekében, szabálytalanul ne lépje át a záróvonalat!

– Inkább haladjon ki abba az irányba, amelyikbe az útburkolati jel kivezeti és válasszon másik útvonalat a célja eléréséhez – hangsúlyozta a szóvivő.

Czakó Nóra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!