KEZDŐDIK A SULI

2017.08.31. 13:53

Laptoppal, ösztöndíjjal és tornazsákkal támogatják megyénk tanulóit

Ha szeptember, akkor itt az új tanév! A tanévkezdés azonban a várakozás mellett bizony sok családra komoly anyagi terhet is ró – honlapunk megnézte, hol milyen módon próbálják segíteni a családokat ezekben a napokban.

Szerdán délután tartották a városi tanévnyitó ünnepséget a megyeszékhely Fiumei Úti Általános Iskolájában. A rendezvényen Szalay Ferenc polgármester köszöntötte a diákokat és a pedagógusokat

Fotó: Fodor Orsolya

Számos település vagy oktatási intézmény igyekszik segíteni az óvodás-iskolás gyermekek szüleit valamiféle beiskolázási támogatással.

Ennek formája egészen különböző: van, ahol laptopot, máshol több ezer forintos utalványt kap minden diák, akad olyan iskola is, ahol a pedagógusok vállalják át a tanszerek beszerzését, így könnyítve meg a szülők dolgát.

Cserkeszőlőn évek óta segíti az önkormányzat a helybéli óvodásokat és iskolásokat. Nyár végén minden cserkei lakcímmel rendelkező óvodás nyolcezer forintot kap utalvány formájában, az általános iskolások húszezer forintot.

– Önkormányzatunk három-négy helyi üzlettel szerződött, ahol ezeket az utalványokat a szülők beválthatják – mondta Illési Sándor László alpolgármester.

– Ruházatot, tanszereket vásárolhatnak belőle, azaz minden olyan dolgot, mely az iskolakezdéshez szükséges. Két célunk volt a „helyi utalványokkal”: egyrészt, hogy anyagilag segítsük a szülőket, másrészt azt szerettük volna, ha a pénz a községben marad.

Persze, ez nem mindenkinek tetszik, érkezett már kritika hozzánk, hogy az ilyen-olyan szupermarketben mennyivel jobb lenne levásárolni.

Az alpolgármester hozzáfűzi, ebben az évben Cserkeszőlő tanévkezdési támogatásra 3,1 millió forint összegű utalványt osztott ki, ebből 1,1 millió forintot az állam állt, 2 millió forintot az önkormányzat.

– Támogatjuk a középiskolásokat, egyetemistákat, főiskolásokat is, ők szeptember 1-től a hónap végéig igényelhetik a húszezer forintot. Őket készpénzzel segítjük – magyarázta.

Hozzátéve, az utalványokra sajnos rá kellett írni, hogy alkoholra, dohányra és iparcikkre nem váltható be.

– Megesett ugyanis, hogy néhány szülőnek ez nem volt egyértelmű...

A kisújszállási Arany János Baptista Általános Iskola elsősei igen korán megismerkedhetnek a számítógép használatával: tanórai használatra minden gyerek táblagépet kap, melyet nem vihetnek haza. Az egyház így segíti tanulmányaikat.

Szolnokon a sportra helyeznek nagy hangsúlyt, iskolakezdéskor tornafelszereléssel támogatja az első osztályba lépő iskolásokat az önkormányzat. Évente így több mint félezer kisdiák kapja meg az ajándék tornazsákot, pólót és nadrágot – tudtuk meg Gyuricska Évától, az önkormányzat sajtóreferensétől.

Szerdán tartották a városi tanévnyitó ünnepséget a megyeszékhely Fiumei Úti Általános Iskolájában. A rendezvényen Szalay Ferenc polgármester köszöntötte a diákokat és a pedagógusokat.
Fotós: Fodor Orsolya

Jászárokszálláson az elmúlt öt évben már hagyománnyá vált, hogy a helyi gimnáziumban tanulmányaikat kezdő kilencedikeseknek egy-egy laptopot vásárol az önkormányzat.

Idén hatvanegy készüléket adnak át a tanévnyitó ünnepségen.

Gergely Zoltán polgármester elmondta, hogy tavaly kezdeményezte az önkormányzat az óvodás, iskolás, illetve gimnáziumi csoportok tanulmányi kirándulásainak támogatását, amit ebben a tanévben is folytatnak.

Egy-egy csoportkirándulást diákonként hatezer forinttal – városi szinten kilencmillió forinttal – támogatja az önkormányzat, így a szülőknek nem jelent anyagi megterhelést az osztálykirándulás.

A helyi Tehetségért Alapítvány lakossági, illetve önkormányzati támogatással nyújt ösztöndíjat a tanulmányi eredmények alapján a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben tanuló, a támogatásra pályázó fiataloknak.

Az ösztöndíjakat augusztus 20-án adták át 26 árokszállási diáknak és hallgatónak, akik 12 ezer forinttól 38 ezer forintig terjedő anyagi segítségben részesülhettek a tanév megkezdése előtt.

Máshol nem az önkormányzat, hanem az iskola pedagógusai igyekeznek segíteni a szülőknek. A szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium alsósainak például az év első napján a tanítók osztják ki a füzeteket.

A pedagógusok korábban, a szülőktől összegyűjtött pénzből szerzik be a tanulók tanfelszerelését – az írószereken kívül. Mivel az iskola vagy a pedagógus nagyobb tételben vásárol, így mindig kedvezőbb áron jut a holmikhoz.

Ráadásul a tanítók biztosan tudják, a diákoknak az adott tanévben mire lesz szükségük, illetve az egységes tanszerek miatt rivalizálás sincsen a gyerekek között.

Az akarás megvolt, a terv mégis meghiúsult...

Kőröstetétlenen egy felújított műfüves pályával segítették volna a kisdiákokat, a tervek azonban meghiúsultak.

– Az iskola területén található műfüves pályánkat szerettük volna kulturált állapotban a gyerekek rendelkezésére bocsátani, így támogatva őket a sportban.

– Sajnos azonban ez idáig, dacára a próbálkozásoknak, pénzügyi okokból nem sikerült megvalósítani a régi pálya felújítását – sajnálkozott Pásztor Imre polgármester, aki azt is elárulta, az ügyben államtitkári segítséget is kért már az önkormányzat.

– A pálya mostani rekonstrukciója rendkívül időszerű lenne, hiszen a tetétleni gyerekek jelenleg a művelődési ház egyik termét használhatják sportcélokra, a településen pedig nincs semmilyen más sportolásra kiépített terület – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!