KARCAG

2017.08.10. 14:25

Világkiállításon mutatják meg magukat a kazah népnek a kunok

A Kazahsztánban zajló Astana Expo szakmai világkiállítás Magyar Pavilonjában augusztus közepétől megyénk, ezen belül is a Nagykunság öröksége mutatkozik be – erről tegnap a karcagi Györffy István Nagykun Múzeumban tartott sajtótájékoztatón Kovács Sándor, a megyei közgyűlés és a Kunszövetség elnöke, valamint Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere.

Megyénk delegációjában a karcagi huszárok is ott lesznek

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A több mint 100 ország részvételével zajló expóra a szervezők 2-3 millió látogatót várnak. A világkiállítás fő témája a fenntartható fejlődés jegyében a Jövő Energiája. A Magyar Pavilon koncepciója „Az élet fája„ nevet viseli, mely a növényi energiát, mint a legtisztább energiát, az élet forrását szimbolizálja.

Megyénk delegációjában a karcagi huszárok is ott lesznek
Fotós: Daróczi Erzsébet

– Kazahsztánt és Magyarországot hagyományosain jó és egyre erősödő kulturális és gazdasági kapcsolat köti össze, amely a közös történelmi, rokoni szálakra vezethető vissza – mondta az elnök, aki szólt arról, hogy a kazah és magyar nép közös ősei a nomád népek és törzsek révén kapcsolódtak össze, s még ma napig élnek leszármazottaik a Nagykunságban szép számban kunok.

– A megyei delegációban a kunok is képviseltetik magukat, s az augusztus 18-ai Magyar Napon be is mutatkoznak. Magyar Lélek címmel a kisújszállási Nagykun Táncegyüttes táncosaival kiegészítve a Jászság Népi Együttes produkciója lesz látható. A műsor testközelbe hozza a tánc, ének, zene bensőséges, érzelmekkel teli létét, szépségeit.

– A nagykunkapitányok, valamint a karcagi Kováts Mihály Huszár Bandérium huszárai figyelemfelhívó vonulása a Magyar Nap beharangozó eseménye lesz a Szolnoki Légierő Zenekar zenei közreműködésével, akik a Jászkun indulót is előadják – sorolta az elnök, aki a Kunszövetség elnökeként a jövőre rendezendő Kunok Világtalálkozójáról is egyzetet majd a vendéglátókkal.

– Nagy öröm Karcag városa számára, hogy a nagykunoknak is lehetősége van az expón bemutatkozni. Azért is fontos ez, mert még megvannak, élnek a kun-kazah közös gyökereink, az sem véletlen, hogy városunkban található a Kazah Tiszteletbeli Konzulátus, s emellett számos kazah delegációt, művészeti csoportot is fogadtunk már az elmúlt években.

– A nagyobb rendezvényeinken is itt vannak a kazah nép vezetői, képviselői, s velünk ünnepelnek – sorolta Kovács Szilvia, aki szerint az, hogy az expo látogatóinak a nagykunsági és karcagi hagyományainkat is megmutathatjuk, még közelebb hozza a két népet egymáshoz.

D. E.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!