JÁSZKUNSÁG

2017.09.03. 07:00

Tanítsák az önéletrajzírást az iskolákban?

Állásajánlatok böngészése, önéletrajz, interjú? A legtöbb embernek gondot és fejtörést okoznak, na meg nem kevés stresszt is. Ha azonban odafigyelünk néhány alapvető dologra és megfogadunk bizonyos tanácsokat, könnyebben vehetjük az akadályokat.

Térségünkben jelenleg számtalan fizikai munkára keresnek dolgozót, mivel egyrészt új vállalkozások jönnek létre, miközben újak is születnek, másrészt sűrűbben is váltanak munkahelyet az alkalmazottak.

Elmondható, hogy átlagosan mindössze három hónap az az időtartam, amelyet egy munkahelyen egy munkavállaló egyhuzamban eltölt, tudtuk meg a Szolnokon is jelen lévő Trenkwalder munkaerő-kölcsönző cégtől.

– Ez azonban nem a cégek kontójára írható, hanem a munkavállalók hozzáállása az oka, ők a korábbinál jóval gyakrabban cserélnek munkahelyet. Leggyakrabban azért, mert külföldön próbálkoznak, de a bérverseny is nagy a cégek között.

– A fizikai munkákat betöltők pedig bérérzékenyek és képesek már minimális összegekért is munkahelyet váltani, ha a másik cég többet kínál. Sajnos nem veszik figyelembe, hogy a munkáltatók nagy része emeli az alapbért néhány hónap után – számolt be tapasztalatairól Balázs Péter, a Trenkwalder egyik munkatársa.

– A munkáltatók sok esetben nem a fix bérrel próbálják a munkavállalókat megtartani vagy a céghez csábítani, hanem a béren kívüli egyéb juttatásokkal. Ezenkívül azonban természetesen az is fontos szempont az álláskeresésnél, hogy hány műszakban kell dolgozni és hogyan tudjuk megközelíteni magát a munkavégzés helyszínét.

– Ezt követi a munkakörnyezet és a tevékenység, hogy mit is kell végezni – tette hozzá a szakember, aki arról is beszélt, hogy mi alapján választ a többség állást és mi alapján kellene.

– Olyan munkát kellene vállalni, amely az ember egyéniségéhez is passzol és a jövőbe is mutat, az a baj azonban, hogy az álláskeresők többsége nem hosszú távlatokban gondolkodik.

– A fizikai munkákra jelentkezők között pedig tízből mindössze egy alkalommal szokott az interjúk során elhangzani a jelöltek részéről az a kérdés, hogy mennyi lehetőség adódik a fejlődésre, pedig úgy gondolom, hogy ez fontos. Sok cégnél van is lehetőség az előrelépésre, de a többség nem ilyen szempontból közelíti meg az állást, pedig így kellene – fejtette ki Balázs Péter.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Ha már megtaláltuk a számunkra megfelelő álláshirdetést, akkor jöhet az önéletrajzírás. Ami sokszor nem is olyan egyszerű.

– Néhány esetben sajnos tényleg kihívást jelent egy önéletrajz megírása, de nem kell feltétlenül számítógépes ismerettel rendelkeznünk hozzá, és szövegszerkesztőben begépelni.

– Betanított munkakörök esetén, ha valaki kézzel veti papírra, de jól megszerkesztve, átláthatóan, lényegre törően teszi ezt egy A/4-es lapra, mert ennél hosszabbat nem célszerű írni, az ugyanolyan jó. Szintén fontos, hogy magához a megpályázott pozícióhoz kötötten írjuk meg.

– Az önéletrajz egyébként nagyon fontos eleme az álláskeresésnek, hiszen ez alapján alakul ki az első benyomás rólunk a munkáltatóban, és ha az nem túl pozitív, akkor az a későbbikben problémát jelenthet – véli Balázs Péter.

– A fizikai munkára jelentkezőknél azonban komoly hiányosságokat tapasztalok az önéletrajzírás terén, és nem csak tartalmilag, hanem formailag is. Úgy gondolom, hogy valamilyen tanfolyamon vagy az iskolában legalább alapszinten tanítani kellene, hogy hogyan kell önéletrajzot írni.

– Ezenkívül alapfokú munkajogi alapismeretek oktatására is szükség lenne, hogy a munkavállaló tisztában legyen azzal, hogy mire jogosult és mire nem. Ugyanis ezen a téren is hiányosságok tapasztalhatóak, ráadásul a dolgozók hajlamosak egymással elhitetni akár fals információkat is – magyarázta.

Fontos a magabiztosság

Az önéletrajz után a következő lépés szerencsés esetben az állásinterjú vagy az elbeszélgetés. A legtöbb fizikai munkást kereső cég azonban már tesztírással is szűri a jelentkezőket, tehát a munkaadók az iskolai végzettségen túl a teljesítményre is kíváncsiak.

– Azt tapasztalom, hogy a jelentkezők többsége túlértékeli ezeknek a teszteknek a nehézségi fokát. Ez nyilván onnan ered, hogy voltak rossz tapasztalataik a múltban, vagy a saját képességeikkel nincsenek annyira tisztában. A fizikai munkákra jelentkezőkre egyébként is az a jellemző, de ez általánosságban is elmondható, hogy alábecsülik saját magukat.

– Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a saját képességeinkkel, és mindenképp nyugodt fejjel és egyfajta magabiztossággal jelenjünk meg az interjúkon – tanácsolta Balázs Péter.

Czakó Nóra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!