VOKSOLÁS

2017.09.24. 09:25

Diákpolgármestert választanak Szolnokon

Hagyományosan diákpolgármester-választás tartja izgalomban a középiskolásokat az őszi hónapokban Szolnokon.

Kétévente írnak ki ugyanis diákpolgármester-választást a megyeszékhelyen.

Szolnokon több mint egy évtizede a diákoknak is van saját polgármesterük, akit a középiskolások körében hasonló módon választanak meg, mint a felnőtt választópolgárok a város első emberét.

A nagyszabású program lényege, hogy a középiskolás fiatalok szót kapjanak és hangot adhassanak a diákság ötleteinek, felvetéseinek. A diákpolgármester-választást mindenkor a diákközgyűlés tagjainak megválasztása követi.

Jelenleg Kosztyu András, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakközépiskolájának diákja Szolnok diákpolgármestere, ő adja majd át a stafétabotot utódjának. Szolnok önkormányzata rendkívül fontosnak tartja, hogy a fiatalok hangot adjanak véleményüknek.

Mint Szalay Ferenc polgármester többször is hangsúlyozta, már most be kell vonni a helyi közélet alakításába az ifjúságot, hogy saját maguk épüléséhez, karrierjük építéséhez az alapokat lerakják. Mint a családban, ha a gyermek szavát megértik, kérését teljesítik a szülők, hasonlóképpen igényli Szolnok felnőtt lakossága diákjaink okos és hasznos ötletét, véleményét a település arculatának, szellemiségének formálásához.

Fontos és felelősségteljes az is, hogy kire szavaz a megyeszékhely középiskolás társadalma. Idén a a diákpolgármester-jelöltek jelentkezési határideje szeptember 18 volt.

Mint kiderült, az idei jelölt Oláh Csenge, szolnoki Széchenyi István Gimnázium 11/C osztályos tanulója, és Szepesi Krisztina, a Magiszter Alapítványi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola Fényes Adolf Szolnoki Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának 11/R osztályos tanulója.

A fiatalok a meghirdetett programjaikról előbb sajtótájékoztatón számolnak be szeptember 26-án, majd október 4-én kampányrendezvényt tartanak a Hild téren, az Agóra előtt. Október 9-én nyilvános vitán ütköztetik álláspontjaikat a Szolnok Televízióban, 10-én pedig 9–15 óra között kerül sor a voksolásra.

A megválasztott diákpolgármester az október 14–15-i hagyományos 24 órás vetélkedő során mutatkozik be a város diáksága és lakossága előtt, novemberben pedig diákközgyűlést tartanak a városháza dísztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!