SZOLNOK

2017.09.21. 11:30

A Béres vezetőjének már iskoláskorában is szívügye volt a közösség

Törökszentmiklósi lakos, de lényegében Szolnokon éli az életét a Szolnok Napján Ezüst Pelikán díjjal kitüntetett dr. Bischof Zsolt, a Béres Gyógyszergyár Zrt. cégvezetője.

Dr. Bischof Zsolt (balra) az Év vállalkozója díj, a Magyar Gazdaságért díj és a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje után idén Ezüst Pelikán díjat is kapott. A díjat Szalay Ferenc polgármester adta át

Fotó: Mészáros János

– Immár 25 éve dolgozom a városban, sokat és sokféle területen, de arra sosem gondoltam, hogy érik nekem egy ilyen elismerés – vallotta a neves közgazdász szakember, akivel pályafutása legfontosabb mozzanatairól, terveiről, eredményeiről beszélgettünk.

Neve mára összefonódott Szolnok dinamikusan fejlődő gyógyszergyárával – közel egy évtizedes vezetése alatt több mint 3 milliárd forint értékű fejlesztések történtek a gyárban –, de közéleti szereplőként a helyi kultúráért, sportért és az ifjúságért végzett munkájáról, a Szolnoki Főiskolán (ma Neumann János Egyetem) végzett oktatói tevékenységéről is ismert.

A polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályát vezette, közéleti személyiségként több civil szervezetben is meghatározó szerepet tölt be.

– Pályafutása mely mozzana­tait érzi a legfontosabbnak?

– Először is azt, amikor eldöntöttem gimnazista koromban, hogy közgazdász leszek, majd amikor a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzése után visszajöttem Szolnokra és a főiskolán elkezdtem dolgozni. Ez kardinális pont volt az életemben. A mai napig tanítok.

– Meghatározó lépés volt, mikor 1996-ban a Béres Gyógyszergyárban kontrollerként kezdtem dolgozni, az elméletből kikerültem a gyakorlati világba. Jelentős lépés volt az államigazgatás rendszerével való megismerkedés, amikor 1998–2002 között a városfejlesztési főosztályt vezettem, ekkor nyílt ki igazán előttem Szolnok, az itt szerzett kapcsolati tőke pozitív hatását a mai napig is érzem.

– Tudtam kamatoztatni akkor is, mikor 2008-ban visszakerültem a Béreshez, vezetői pozícióba. A Magyar Közgazdasági Társaságnak 2007-től a megyei elnöke vagyok és országos elnökségi tag is, így tudományos körben is mozoghatok.

„Az elmélet, a vállalati gyakorlat és a tudomány párhuzamosan van jelen így az életemben”

– Jelentős újításokat vezetett be, amikor a gyógyszergyár élére került.

– Igen, egyrészt arra az időre esett egy generációváltás, több szolnoki vezető, köztük a cégvezető is nyugdíjba ment. Mi, negyven év körüli fiatalok új szemléletet, másféle tapasztalatokat hoztunk magunkkal.

– Másrészt a cég akkoriban jutott el a növekedés olyan stádiumába, amely már igényelte, hogy az addigi szervezetet modernizáljuk, átalakítsuk.

– Jelenleg is komoly fejlesztések zajlanak. Most fejeztünk be egy nagy beruházást, szeptember 21-én avatjuk fel a Béres első saját építésű zöldmezős gyárát, és jövőre készülünk el az egykori kenyérgyár átalakításával.

„Mindez persze létszámnövekedéssel is jár, ami a szervezeti struktúrától is azt kívánja, hogy igazodjunk ehhez”

– Bízom benne, jövő évtől már kiegyensúlyozott munka következhet.

Dr. Bischof Zsolt (balra) az Év vállalkozója díj, a Magyar Gazdaságért díj és a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje után idén Ezüst Pelikán díjat is kapott. A díjat Szalay Ferenc polgármester adta át
Fotós: Mészáros János

– Sok civil szervezetnek tagja.

– Már iskolás koromban olyan ember voltam, aki szeretett tenni a közösségért. A Béres Gyógyszergyár is szívügyének tekinti a közösségért való tenni akarást, igyekszünk a jó célok mellé állni a rendelkezésre álló lehetőségekkel.

– Magánszemélyként is elvállalok feladatokat, például a megyei kosárlabda szövetség, a VOSZ megyei szervezete, a Szolnok Város Jövője Közalapítvány kuratóriuma elnökségi tagja, a Merkating Nonprofit Kft. felügyelőbizottságnak elnöke vagyok, és még sorolhatnám.

– Hogyan jut ideje a családra?

– Van egy olyan mondás, hogy csak az elfoglalt embernek jut mindenre ideje. Rendkívül szoros az időbeosztásom. Általában 8-kor, negyed kilenckor kezdek és délután fél hatig, hatig dolgozom, van, hogy a hétvégébe nyúlóan, de a szombat délután és a vasárnap a családé.

– A feleségem középiskolai tanár, a lányom tizenegyedikes a Varga Katalin Gimnáziumban, a fiam hetedikes a törökszentmiklósi Kölcsey iskolában. Szüleim a közelünkben laknak, így sokat tudnak segíteni.

– A családban is próbáljuk összehangolni a feladatokat. Igyekszem aktívan is pihenni: a gyerekekkel teniszezem, biciklizem, a barátokkal pedig focizom.

– Tervei?

– Szerencsés helyzetben vagyok, mert annak köszönhetően, amit eddig csináltam, az utak már ki vannak jelölve, ezeken az utakon kell továbbmenni. A legbüszkébb arra vagyok, hogy hazánk legnagyobb magyar tulajdonú gyógyszergyárát vezethetem.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!