SZOLNOK

2017.09.05. 13:56

Szandra, a feltörekvő festőművész, aki nem mellesleg egy elefánt

Festeni tanítják Szandrát, a Richter család negyvenkét éves cirkuszi elefántját. A négylábú művész festményeit gazdái elárverezik, hogy a bevételből aztán Szandra Malajziában élő sérült társait tudják gyógyíttatni.

A Richter Flórián Fõvárosi Nagycirkusz a hétvégéig a megyeszékhelyen szórakoztatja az érdeklõdõket.

Idén még több állattal érkezik Szolnokra a Richter Flórián Cirkusz, innen az idei új műsor címe: Állati extrém. Ez alkalommal negyvenöt állat lép porondra, amiből húsz ló. Richter Flórián örömmel mesél állatairól, amik – meggyőződése – sokkal szebb és izgalmasabb életet élnek, mint jó néhány háziállat.

– Szandra, az elefánt már negyven éve él családunkkal, igazi családtag. Ismerjük egymás rezdüléseit is, tudom, mikor bánatos és mikor van jó kedve. Nagyon vigyázunk rá, és nem csak azért, mert megélhetésünket jelenti, hanem mert igen közel áll hozzánk.

– Múltkor láttam rajta, hogy valami bántja. Megfogta ormányával a kezemet és odatette a szájához. Így derült ki, hogy fáj a foga.

„Néha azt érzem, képes „emberi módon” gondolkodni”

– fűzi hozzá a cirkuszigazgató.

Szandrának a legjobb orvosi ellátásban van része: fogorvost Londonból hívnak hozzá, ha patkolókovácsra van szüksége, a szakember Linzből érkezik. Gyors beavatkozás esetén pedig minden megyében megvan az az állatorvos-ismerős, akit bármikor lehet riasztani, még este is.

– Nem csak az egészségére, de a kedélyállapotára is ügyelünk, hiszen Szandra igényli a társaságot. Nemrégen ünnepeltük negyvenkettedik születésnapját. Zamárdiban voltunk éppen, ahol elhatároztuk, megadjuk a módját a szülinapnak.

– Hatalmas tortát készíttettünk Szandrának almával, répával és más zöldségekkel, de gyertyák nélkül. A tűztől ugyanis fél. Nagy bulit szerveztünk, különböző programokkal.

– Szandrát még az ottani polgármester is felköszöntötte! – bólogat Richter Flórián, aki megsúgja, elefántjukat mostanság festeni tanítják.

És ezt tessék szó szerint érteni!

– Alkotásait szeretnénk majd elárverezni, az ebből befolyó bevételből pedig a malajziai vadrezervátumban élő, sérült elefántok gyógyítását támogatnánk. Szandra rendkívül tehetséges – vélekedik négylábú barátjáról és munkatársáról Richter Flórián, aki szerint egy bánata lehet csak elefántjának: nem születtek utódjai.

Szandra, a 42 éves cirkuszi elefánt mindig ámulatba ejti a közönséget. Most ráadásul még művészi hajlamait is megmutathatja gazdája, Richter Flórián (jobbra) jóvoltából...
Fotós: Csabai István

Ezen nem lehet csodálkozni, az ugyanis, hogy egy „vőlegényt” szerezzenek neki, szinte lehetetlen a szigorú szabályozások miatt. Manapság már nem engedik a cirkuszoknak az elefántvásárlást.

– Sokan legyintenek láttunkra: „áá, csak egy vándorcirkusz!”. Ha tudnák, micsoda komoly szervezés és logisztika van a munkánk mögött! Már ma meg tudjuk például mondani, hogy négy vagy hat hónap múlva, ahol éppen leszünk, milyen áramforrásra fogunk rácsatlakozni, a vizet honnan vesszük, és az élelmet kitől szerezzük be.

– Hatvanöt fős társulatunkból mindösszesen harmincan vagyunk artisták, a többiek mind-mind a szervezéssel foglalkoznak vagy állatainkat gondozzák. Nem egyszerű feladat irányítani egy ilyen nagyságú cirkuszt, néha bizony rám fér(ne) a pihenés.

– Nyaralni azonban legalább nyolc-tíz éve nem voltam, a társulatot, az állatokat nem lehet itthagyni. Szabadidőmben marad a biciklizés, az úszás és még egy új hobbi is belefér az életembe: ez a gitározás. Persze, még csak most tanulom.

Öt napig vendégeskednek Szolnokon

A Richter Flórián Cirkusz szeptember 6-ától, szerdától vasárnapig vendégeskedik Szolnokon, a Tesco mellett. Hétköznap 18 órakor, szombaton 15 és 18 órakor, vasárnap pedig 11 és 15 órakor kezdődnek az előadások.

A halálgömbben öt motoros száguld, idén bemutatkozik a Lézerember, és tripla szaltót is láthatunk a kupolában. Richter Kevin egyszerre húsz lóval vágtázik a porondon, de fellép számos teve, zebra, láma és más egzotikus állat is.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!