JÁSZFELSŐSZENTGYÖRGY

2017.09.29. 19:51

„Hazaszállítanák” Szentgyörgyre Mártát, a mamutot

Továbbra is Veszprémben, a lelet konzerválásának helyén tárolják a Jászfelsőszentgyörgy határában egy évtizeddel ezelőtt megtalált mamutcsontleleteket.

Egy évtizeddel ezelőtt dr. Kertész Róbert régész vezette a Jászfelsőszentgyörgy határában zajló ásatásokat

Fotó: Banka Csaba

Az akkoriban Mártá­nak elnevezett mamut bemutatására a kistelepülésen szeretnének helyet találni.

A Jász­ság történeti emlékeit összegyűjtő turisztikai lehetőségekhez, az értékek bemutatását célzó tervekhez kapcsolódóan vetődött fel, hogy jó néhány évvel ezelőtt – akkor országos visszhangot keltő – jelentős őstörténeti leletre bukkantak Jászfelsőszentgyörgy határában.

Annak idején megvolt a szándék a leletek bemutatására, egy kis múzeum létrehozására a faluban, de az előkészületek megakadtak, sőt a mamutcsontok pontos sorsáról sem rendelkeztek már információkkal az érintettek.

Az ásatásokat egy évtizeddel ezelőtt dr. Kertész Róbert, a Damjanich János Múzeum régésze vezette, így tőle érdeklődtünk a leletek sorsáról, és egyértelmű választ is kaptunk.

A szakszerű konzerválás érdekében Veszprémbe szállították a jégkori leleteket, amelyeket a helyszínen raktároztak el. A csontleleteket pedig akkor hozzák majd el Veszprém megyéből, ha megfelelő helyen lehet azokat kiállítani.

– A konzerválást követően sem ajánlatos sokszor szállítani a leleteket, hogy minél jobb állapotban maradjanak meg – tette hozzá Kertész Róbert.

– Ha lesz hová vinni a mamutcsontokat, akkor természetesen a szállítást már meg lehet szervezni.

Egy évtizeddel ezelőtt dr. Kertész Róbert régész vezette a Jászfelsőszentgyörgy határában zajló ásatásokat
Fotós: Banka Csaba

A régész elmondta, hogy a lelet bemutatására egy olyan múzeumot képzeltek el, ahol az adott időszak természeti környezetét, a kor emberének vadászszokásait is a látogatók elé tárhatnák.

A szentgyörgyi mamutcsontok ugyanis nem csak azért jelentősek, mert az Alföldön viszonylag kevés hasonló nagyságrendű leletegyüttest tártak fel.

Azért is, mert a vadászok hitvilágára, szokásaira is következtetni lehetett abból, ahogyan a földbe ásták az elejtett állatokat.

Ezért is volna fontos, hogy ne csak egy időszaki tárlatot állíthassanak össze a szakemberek, hanem egy teljes, állandó bemutatót hozzanak létre a jászsági kistelepülésen, amennyiben arra lesz anyagi forrás.

Továbbgondolják a lehetőségeket

Jászfelsőszentgyörgy polgármestere, Zelenai Tiborné örömmel fogadta a hírt, mint mondta, korábban úgy tudták, hogy a szállítás nehézségei mellett valamilyen jogi akadálya is van annak, hogy a feltárás helyszínére visszakerüljön a lelet.

– Bemutatásra alkalmas helyet tudunk találni a községben – mondta honlapunknak –, hiszen a település érdeke, hogy ez a különlegesség közkinccsé váljon. A feladatunk ezután az, hogy anyagi forrást találjunk a múzeum kialakításához, illetve fenntartásához.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!